Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Alkohol ovlivňuje řidiče, cyklisty i chodce

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Opilý účastník silničního provozu je nebezpečím nejen pro sebe, ale i ostatní.  

 

Jedním z osmi opilých řidičů přistižených při řízení byl i jednačtyřicetiletý cizinec, kterého zastavili uherskohradišťští policisté o půl třetí v noci na neděl 19. října v Topolné. Když jej policisté podrobili dechové zkoušce, opakovaně naměřili 1,5 promile alkoholu. Opilého řidiče policisté zadrželi a eskortovali do policejní cely, kde muž vystřízlivěl. Na druhý den byl vyslechnut a k pití alkoholu před jízdou se přiznal. Policisté mu sdělili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za takovéto opilecké řízení zákon ukládá až roční vězení a zákaz řízení až na deset let. Poté muž putoval přímo k soudu.

Alkohol sehrál roli u nehody, která skončila rozsáhlým zraněním staršího cyklisty. Ten v sobotu odpoledne pil víno. Poté nasedl na kolo a jel směrem k Nedakonicím. Před železničním podjezdem nezvládl průjezd pravotočivou zatáčkou a havaroval na silnici, přičemž utrpěl rozsáhlá zranění v obličeji. Policisté u něj vzhledem ke zranění v obličeji nemohli provést řádnou dechovou zkoušku, ale ta orientační alkohol potvrdila. A to si zraněný cyklista před jízdou možná říkal: „Však nejedu autem, jedu jenom na kole.“ Ovšem havárie se zraněním je důkazem toho, že opilý cyklista je nebezpečný jak sobě samému, tak může ohrozit i další účastníky silničního provozu (např. auto, které by se mu při jeho opilecké jízdě snažilo vyhnout).

Alkohol samozřejmě může ovlivňovat i pohyb chodců, kteří při chůzi na silnici jsou rozhodně účastníky silničního provozu a jejich opilecká chůze může přivodit vážné následky jim samotným nebo jiným lidem v silničním provozu. Ve čtvrtek před jedenáctou hodinou v noci projížděl řidič mezi Hlukem a Dolním Němčí. Ve světlech reflektorů se mu znenadání objevila vrávorající postava. Naštěstí dokázal zareagovat tak, že při průjezdu kolem opilého muže nedošlo ke střetu. Ihned poté zavolal na linku 158 a policistům oznámil nebezpečí, které v podobě vrávorajícího chodce mezi těmito obcemi hrozí. Hlídka uherskoostrožských policistů vyjela do popsaných míst, kde našla silně opilého čtyřiačtyřicetiletého muže, který při své vrávoravé chůzi po pravé krajnici zacházel do jízdního pruhu. Policisté jej naložili do auta a odvezli domů. Za takovouto opileckou chůzi mu zákon ukládá pokutu až do výše dvou a půl tisíce korun.

Uherskoostrožští policisté podobnou situaci řešili také o dva dny dříve, kdy po jedné hodině odpoledne nezvládl opilý jednačtyřicetiletý muž svou chůzi. Směřoval podél silnice od Kunovic k Ostrožské Nové Vsi, ale spadl a zůstal ležet naštěstí mimo vozovku. Jemu museli policisté přivolat záchrannou službu, která jej převezla k ošetření. I za pádem toho chodce je silná opilost.

O tom, že řidiči vědomě a za střízliva vytvářejí sobě i ostatním řidičům nebezpečné situace, svědčí například dvoje nebezpečné předjíždění, které dopravní policisté zaznamenali v pondělí odpoledne na obchvatu Bánova. Nejdříve jednatřicetiletá řidička předjížděla s puntem dva náklaďáky v místech, kde je to z bezpečnostních důvodů zakázáno. Dopravní policisté vzhledem k závažnosti přestupku, výši sankce (pokuta až deset tisíc korun a zákaz řízení až na jeden rok) a obavy, že by se řidička mohla vyhýbat správnímu řízení, přistoupili k uložení kauce ve výši sedmi tisíc korun, které musela řidička zaplatit předtím, než mohla pokračovat v jízdě. Stejně vysokou kauci uložili policisté pětapadesátiletému řidiči, který hodinu poté ve stejných místech nebezpečně předjížděl Tatru 815.


 

Výběr ze zjištěných přestupků v dopravě na Uherskohradišťsku 17. – 23. 10. 2014


 

Počet zjištěných přestupků

17. – 23. 10. 2014

10. – 16. 10. 2014

Řidič pod vlivem alkoholu

8

3

Řidič pod vlivem drog

2

1

Překročení maximální rychlosti

115

43

Jízda na červenou / nedání přednosti v jízdě

12

8

Nepoužití bezpečnostních pásů

8

10

Telefonování za jízdy

13

11

Špatný technický stav vozidla

13

22

Uložené kauce za přestupek v dopravě

4

0

Chodci

2

2

Cyklisté

5

5


 


 

 

 

 

 

 

 

24. říjen 2014, por. Mgr. Aleš Mergental

vytisknout  e-mailem