Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Alkohol nepatří ani za volant ani za řídítka

Strakonice - Cyklisté pozor! 

Cyklista na elektrokole nezvládl v neděli před 20 hodinou řízení, když projížděl na rovném úseku pozemní komunikace silnice III. třídy v katastru obce Libějovice. Spadl do strouhy u silnice, kde zůstal ležet. Na místo svědci nehody zavolali rychlou záchrannou službu, která potlučeného muže odvezla do nemocnice. Na místo byla také přivolána policejní hlídka z Vodňan, která u třiapadesátiletého muže provedla dechovou zkoušku. Cyklista byl pod vlivem alkoholu. Pozitivní zkoušky ukázaly hodnoty 1,35 a 1,31 promile alkoholu v dechu.

Na opilého cyklistu vyjížděla policejní hlídka Obvodního oddělení Strakonice také ve středu 1. července. Na linku 158 svědek oznámil, že na komunikaci leží muž, který je asi pod vlivem alkoholu, odmítá se zvednout a odejít. Na místo se sjeli policisté i záchranáři. Muž ležel na zemi a opodál i jeho jízdní kolo. Muž (65 let) naštěstí vyvázl bez zranění, ale s „hladinkou přes dvě promile“. Policisté mu zakázali další jízdu na kole a pánovi pomohli se dostat domů.

Cyklisté mnohdy zapomínají, že jsou účastníky silničního provozu stejně jako řidiči vozidel. I jim zákon o provozu na pozemních komunikacích striktně zakazuje požívat před jízdou či během jízdy alkoholické nápoje. U opilých cyklistů se významně zvyšuje riziko, že havarují a ohrozí tak své zdraví a mnohdy i život. A ještě jedno důležité připomenutí pro cyklisty! I cyklostezka je druh pozemní komunikace, na které platí stejná pravidla jako na silnici včetně pití alkoholu.

Cyklistovi, který jede na jízdním kole pod vlivem alkoholu, může být za dopravní přestupek uložena ve správním řízení pokutu až do výše padesáti tisíc korun. Blokové řízení zákon v tomto případě nepřipouští.

A na závěr ještě připomenutí povinné výbavy jízdního kola.

Jízdní kola musí být ze zákona vybavena:

  • dvěma na sobě nezávislými brzdami
  • přední odrazkou bílé barvy.
  • zadní odrazkou červené barvy
  • odrazkami oranžové barvy na obou stranách pedálů
  • nejméně jednou boční odrazkou oranžové barvy na paprscích předního nebo zadního kola.

Jízdní kola pro jízdu za snížené viditelnosti (šero, tma, mlha,...) musí být navíc vybavena:

  • světlometem svítícím dopředu bílým světlem
  • zadní svítilnou červené barvy.

Nepovinná a doporučená výbava:

  • jasně znějící zvonek
  • účinné blatníky
  • účinný kryt řetězu

por. Mgr. Jaromíra Nováková, st.pis@pcr.cz

2. července 2020

vytisknout  e-mailem