Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Alkohol ani drogy za volant nepatří

NÁCHODSKO - Víkend ovšem odhalil jinou realitu. 

alkohol, draegerIlustrační foto/Policie ČRDopravní kontroly na silnici nevidí řidiči příliš rádi, ale o tom, že jsou stále velmi potřebné, svědčí výsledek běžného dohledu z právě uplynulého víkendu.

Muži zákona během pátečního, sobotního a nedělního dne 6. až 8. 4. 2018 přistihli za volantem čtyři řidiče, kteří řídili pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek, přes dvě desítky těch, co překročili nejvyšší povolenou rychlost a několik dalších, kteří neměli v pořádku doklady, technický stav vozidla či při jízdě drželi hovorové zařízení.

V sobotu 7. 4. 2018 v 17:40 zastavili ve Velkém Poříčí 37letého muže za volantem Opelu Zafira, Při lustraci zjistili, že muž má vydaný zákaz řízení až do března 2019, muže zadrželi a zahájili s ním úkony trestního řízení pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

V neděli 8. 4. 2018 se do policejní sítě jako první motorista ovlivněný zákazanou látkou chytil třicet minut po půlnoci 28letý řidič osobního automobilu Peugeot v Jaroměři. Při kontrole dechová zkouška sice dopadla negativně, test na drogy však ukázal stopy omamných látek, konkrétně kanabinoidy. Policisté mu na místě další jízdu zakázali, zadrželi řidičský průkaz a odeslali věc k dalšímu projednání v přestupkovém řízení. Podobně dopadla i  23letá řidička osobního automobilu Škoda Felicia v Hronově, kterou zastavila policejní hlídka ke kontrole ve tři hodiny ráno. Také její test na omamné a psychotropní látky ukázal pozitivní výsledek, tentokrát na amfetamin. Mladá žena navíc u sebe neměla ani potřebné doklady jako občanský a řidičský průkaz. Po zjištění totožnosti jí policisté na místě zakázali další jízdu, sepsali s ní záznam o přestupku a předali vše k dalšímu řízení.  Krátce před polednem měl smůlu kontrolovaný 39letý řidič osobního automobilu Fiat Brava v Červeném Kostelci. Za volantem vozu seděl i přes vydaný zákaz řízení a navíc i jeho test na omamné látky vykázal pozitivní hodnoty, tentokrát na kanabinoidy i amfetaminy. Policisté jej zadrželi, odvezli s sebou na oddělení a pro provedení nezbytných úkonů mu ještě týž den ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, a jeho jízdu bez řidičáku a po požití drog  nadále řeší. Posledního hříšníka "pod vlivem" přistihla policjení kontrola o půl šesté večer v Jaroměři. Dvaašedesátiletý řidič osobního vozu Škoda Felicia řídil vůz s více než 2,3 promile v dechu, jak ukázal přístroj na měření alkoholu draeger. Také tomuto motoristovi na místě zadrželi řidičský průkaz a další jízdu zakázali. Případ policisté dále řeší jako přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. Řidiči hrozí až roční trest odnětí svobody, trest zákazu činnosti a peněžitý trest.

por. Mgr. Eva Prachařová
9. 4. 2018 v 12:35

vytisknout  e-mailem