Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Alkohol ani drogy stále za volant nepatří

PROSTĚJOVSKO - Mnoho řidičů přesto riskuje a řídí pod vlivem. 

Přestože jsou policisté nejen na Prostějovsku na silnicích vidět velice často a ke každé silniční kontrole automaticky patří i dechová zkouška na přítomnost alkoholu v dechu a v případě sebemenšího podezření i test na jiné návykové látky, najde se stále dost řidičů, kteří řídí pod vlivem zakázaných látek.

Od pátku do neděle tak policisté na silnicích na Prostějovsku zjistili celkem 9 řidičů pod vlivem těchto látek. Z tohoto počtu to byli tři ženy a šest mužů.

V šesti případech byl zakázanou látkou alkohol, ve dvou amphetamin a v jednom cannabis.

Tři případy šetří policisté pro podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, protože těmto řidičům změřili hodnoty alkoholu v dechu přesahující jedno promile. V prvním případě to byla devětačtyřicetiletá řidička Citroënu, která při sobotní kontrole v Mostkovicích nadýchala 1,47 ‰ alkoholu (viz víkendový tiskový servis). Ostatní dva podezřelí z tohoto přečinu byli muži, kontrolovaní v neděli. Před druhou hodinou po půlnoci to byl šestašedesátiletý řidič VW Polo, který při kontrole na Sídlišti Svornosti v Prostějově nadýchal 1,36 ‰ alkoholu v dechu. Posledním podezřelým z trestného činu je v neděli před půlnocí kontrolovaný jednatřicetiletý cizinec, kterému policisté při kontrole v Držovicích změřili hodnotu 1,52 ‰ alkoholu v dechu. Všichni tito řidiči pro své jednání nyní čelí hrozbě trestu odnětí svobody až na jeden rok, peněžitému trestu nebo zákazu řízení.

V ostatních případech policisté věc šetří pro podezření z přestupku podle zákona o silničním provozu. Za ten jejich pachatelům hrozí pokuty v rozmezí od 2 500 do 20 tisíc korun a zákaz činnosti na dobu od šesti měsíců do jednoho roku.

Za zmínku ještě stojí šestadvacetiletý muž, kterému při kontrole v pátek před půlnocí v Držovicích policisté zjistili přítomnost látky amphetamin. Muž se k užití zakázané látky přiznal a uvedl, že předchozí den užil látku pervitin. V průběhu silniční kontroly policisté dále zjistili, že muž není držitelem řidičského oprávnění.

Podobnou situaci policisté zažili také v pátek po desáté hodině dopoledne, při silniční kontrole v Olomoucké ulici v Prostějově. V tomto případě byla přestupcem osmadvacetiletá žena. Také ona měla test pozitivní na látku amphetamin a ani ona nepředložila řidičské oprávnění. Dalším šetřením policisté zjistili, že o něho přišla 19. května letošního roku, kdy jí byl odebrán pro jízdu pod vlivem návykových látek. Těmto dvěma řidičům pak hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od jednoho do dvou let.

Všem zjištěným ovlivněným řidičům policisté zakázali další jízdu a většině na místě také zadrželi řidičská oprávnění.

por. Mgr. František Kořínek

11. září 2017

vytisknout  e-mailem