Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Alkohol a mládež

Kontrolní akce v Rychnově nad Kněžnou 

V pátek 25. září 2009 proběhla v jednom rychnovském mládeží hojně navštěvovaném podniku kontrola zákazu podávání alkoholických nápojů osobám mladším 18 let. Akce se zúčastnilo 12 policistů Obvodního oddělení Rychnov nad Kněžnou spolu se 4 strážníky rychnovské Městské policie a sociální pracovnicí. 
Policisté při kontrole využili oprávnění daná Zákonem o Policii ČR, a to vstupovat v živnostenské provozovně do prostor, ve kterých by se mohly nacházet fyzické osoby a v souvislosti s odhalováním a šetřením přestupku vyžadovat provedení orientačního vyšetření při podezření na ovlivnění alkoholem nebo jinou návykovou látkou pomocí dechové zkoušky, se kterým souvisí i  oprávnění prokázání totožnosti .
Páteční kontrola proběhla bez větších problémů. Někteří z mladších návštěvníků, kteří zřejmě měli špatné svědomí, začali při vstupu uniforem do objektu utíkat nebo nenápadně odcházet. Mezi dalšími 23 kontrolovanými osobami mladšími 18 let zjistili policisté u dvou slečen a třech mladíků pozitivní výsledek orientační dechové zkoušky. Výsledky se pohybovaly od 0,29 promile alkoholu až po neuvěřitelných 1,54 promile alkoholu v dechu. O tom, jaký osud tuto pětici čeká, rozhodne oddělení sociálně právní ochrany příslušného městského úřadu. Za přítomnosti pracovnice rychnovského městského úřadu byly tyto děti vyslechnuty a následně předány svým zákonným zástupcům.
Přestupků se v těchto případech nedopouští mládež, ale provozovatelé podniků, kteří dopustili, aby byly dětem nalévány alkoholické nápoje.
Výsledky nejen této kontroly ukazují, že v obdobných akcích je na Rychnovsku třeba pokračovat i nadále.
por. Mgr. Alena Kacálková
5. října 2009

vytisknout  e-mailem