Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Alkohol a drogy versus zákon

DĚČÍN - Za volant usedli i pod vlivem drog a alkoholu. 

V průběhu posledních několika málo dní  policisté odhalili případy přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky, ke kterým došlo nejen v Děčíně, ale i v dalších částech zdejšího regionu. Když usedáme za volant, vzpomeňme si na rizika spojená s nebezpečím užití návykových a psychotropních látek.

V neděli šestého srpna odpoledne podmokelští policisté zastavili v děčínské Jungmannově ulici devětatřicetiletého řidiče, který usedl za volant pod vlivem alkoholu. Orientační dechová zkouška ukázala hodnotu téměř tří promilí alkoholu v dechu. Navíc vyšlo najevo, že muž za volantem není držitelem řidičského oprávnění.

O půl hodiny později, také v neděli 6. srpna, zastavili českokameničtí policisté v Kerharticích projíždějící Škodu Felicii. Během následné silniční kontroly policejní hlídka zjistila u řidiče zablokovaný řidičský průkaz a užití drog před jízdou. Provedený test na drogy odhalil amphetamin. Další jízda mu byla zakázána a společně s hlídkou odjel z místa kontroly k lékařskému ošetření.

O den dříve, pátého srpna dopoledne, českokameničtí policisté zastavili v českokamenické Nerudově ulici  osobní vozidlo s řidičem, jehož podrobili orientačnímu testu na návykové látky. Výsledek poukázal na užití cannabis a amphetaminu. Muž se posléze podrobil lékařskému vyšetření. Řidičský průkaz policisté zadrželi a incident nadále prověřují s ohledem na výše uvedený přečin.

Silniční kontrole čelil i řidič motocyklu, který byl policejní hlídkou zkontrolován ve Slezské ulici v Děčíně. Krátce po půl třetí odpoledne byl vyzván k provedení orientační dechové zkoušce a testu na přítomnost návykových látek. Během několika minut se ukázalo, že muž je nejen pod vlivem alkoholu, ale o drog. Lékařské vyšetření odmítl. I tak se odpoledním přešlapem motocyklisty policisté budou zabývat. Oba prohřešky prověřují podmokelští policisté.

Tentokrát se jízdy kontrolovaných řidičů obešly bez újmy na zdraví, ztráty života a škodách na majetku…

V období od 1. ledna 2017 do 30. června 2017 policisté prošetřovali 23 dopravních nehod spojených s užitím alkoholu a drog před jízdou motorovým vozidlem. V 37 případech prověřovali podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky v důsledku provedené silniční kontroly.

V době letošních letních prázdnin k dnešnímu dni zaznamenali dvě dopravní nehody spojené s užitím návykových látek a dále v deseti případech zjistili při silničních kontrolách jízdu pod vlivem návykových látek, které nadále zpracovávají s ohledem na přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.  

Děčín 8.srpna 2017 

nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín
E-mail : krpulk.kr.pis.decin@pcr.cz
Tel.:  974 432 207, 724 156 293

vytisknout  e-mailem