Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Aktuální informace k případu zadržených běženců v obci Poběžovice na Plzeňsku

Skupina zadržených Afghánců už je v Bělé Jezové. 

Jednadvacet z šestadvaceti zadržených Afghánců bylo v průběhu dnešní noci převezeno do Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé Jezové. S ostatními pěti muži stále probíhají policejní úkony a tito nadále zůstávají na oddělení cizinecké policie v Plzni.

Ke skupině zajištěných migrantů byly v průběhu včerejších výslechů zjištěny následující skutečnosti. Provedením porovnání otisků prstů v policejních databázích vyšlo najevo, že všechny osoby převezené do Bělé Jezové jsou již registrované v jiném členském státě Evropské unie (Maďarsko a Bulharsko) a jedná se o tzv. „dublinské případy“. U zbylých pěti osob stále ještě probíhá prověřování, zda se jedná o stejné případy.

Pokud jde o složení skupiny, jedná se o pět samostatně cestujících mužů a dvě rodiny. První, sedmičlennou, tvoří muž, žena a pět dětí, druhou, čtrnáctičlennou rodinu, pak tvoří rozvětvené příbuzenstvo - tři muži, tři ženy a osm dětí. Všechny dospělé osoby byly v průběhu včerejšího dne podrobeny výslechu v rodném jazyce.

Patnáct ze zajištěných se prokázalo platným afghánským cestovním dokladem, ostatní osoby tvrdily, že cestovní doklad nevlastní. Při výsleších prostřednictvím tlumočníka bylo potvrzeno, že dva cizinci ze zbylých jedenácti bez cestovního dokladu jsou pákistánské státní příslušnosti.

Další dva muži při výslechu tvrdili, že jsou mladiství, proto byl na místo povolán Orgán sociálně právní ochrany dětí, aby si tyto osoby převzal. V průběhu dalšího šetření však vyšlo najevo, že muži o své skutečné identitě nemluvili pravdu a oba už dosáhli zletilosti. Pět mužů, kteří v tuto chvíli stále zůstávají na odboru cizinecké policie v Plzni, bude po provedení policejních úkonů převezeno do detenčního zařízení v Drahonicích.

Po řidiči dodávky, který osoby převážel a jeho spolujezdci, policie nadále pátrá.

plk. Mgr. Kateřina Rendlová, 22. 4. 2016

vytisknout  e-mailem