Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Výsledky pitvy nepotvrdily úmrtí na otravu metanolem

NÁCHODSKO – Lidé by měli být pořád opatrní na zdroje, ze kterých mají alkohol 

AKTUALIZACE (Náchod, 4. 4. 2013) - Výsledky pitvy potvrdily, že muž nezemřel na následky otravy metanolem.  Předběžné výsledky provedené soudní pitvy, které  již má policie k dispozici, vyvrátily, že by příčina mužovy smrti byla otrava metanolem po požití závadného alkoholu. Od počátku mužovy hospitalizace v náchodské nemocnici přitom panovalo vážné podezření, že příčinou jeho zhoršeného zdravotního stavu je právě otrava metanolem.
 
Policie s dalšími orgány státní správy proto provedla na Broumovsku rozsáhlé kontroly, které neodhalily žádné závady v prodeji a podávání alkoholu.
 
Policisté však nadále varují před konzumací alkoholu z neprověřených lahví, neboť mezi lidmi ještě mohou kolovat staré zásoby. A v nich se stále může skrývat zabiják metanol.
por. Mgr. Eva Prachařová, 4.4.1013 v 10:00 hodin
 
AKTUALIZACE - Ve večerních hodinách 7.3. 2013 zemřel 71letý muž hospitalizovaný v náchodské nemocnici s podezřením na otravu metylalkoholem. K určení přesné příčiny úmrtí byla nařízena soudní pitva.Z dosud provedeného vyšetřování policie nezjistila žádné pochybení prodejců lihovin. Ani odebrané vzorky, jak z provozoven, tak od rodiny poškozeného, nevykazovaly žádné nadlimitní koncentrace zakázaných látek.

por. Mgr. Eva Prachařová, 8.3.2013 v 9.15 hodin

AKTUALIZACE - Žádný další výskyt otravy nebyl na Náchodsku zaznamenán. Závěry rozborů stále nejsou známy, ale podle vyjádření lékařů je vysoce pravděpodobné, že muž požil metylalkohol. Včerejšího dne jsme provedli kontroly ve všech provozovnách v Meziměstí a v okolí, tedy tam, kde by si muž mohl s největší pravděpodobností alkohol opatřit, ve spolupráci s krajskými hygieniky, celníky a pracovníky státní potravinářské a zemědělské inspekce, kteří odebrali vzorky prodávaného alkoholu. Na místě jsme nezjistili žádné závady v označení či způsobu prodeje alkoholu.

 
Policisté prověřují také variantu, že závadný alkohol mohl muž mít ze starých zásob. Občany proto upozorňujeme, aby lihoviny z neznámých zdrojů nebo s podezřelým původem opravdu neskladovali, a už vůbec nekonzumovali.
por.Mgr. Eva Prachařová, 7.3.2013 v 10:10 hodin, tel 724 183 755
 
 
V úterý 5. března 2013 byl v náchodské nemocnici hospitalizován 71letý muž z Broumovska s podezřením na otravu metylalkoholem. Muž se nachází ve vážném stavu. Výsledky, které potvrdí či vyvrátí podezření, budou známy v průběhu dneška.
 
Vzhledem k tomu, že pravděpodobnost otravy metylalkoholem je velmi vysoká, policisté okamžitě začali jednat a intenzivně pracují na lokalizování přesného zdroje, odkud muž alkohol získal. Ihned jsme se také spojili s Celní správou, Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje a Státní potravinářskou a zemědělskou inspekcí.
 
Ve vzájemné součinnosti výše uvedených složek vyrazili policisté do míst, kde muž mohl alkohol zakoupit či získat a kontrolují nezávadnost veškerých zdrojů.

Občanům také znovu připomínáme, aby raději nekonzumovali žádné staré zásoby a prověřovali si zdroje, odkud alkohol pochází. Je velmi pravděpodobné, že mezi lidmi se stále mohou nacházet lahve se závadným alkoholem. Pokud si nejste jisti původem a nezávadností lihoviny, raději ji nepijte.
 
Další informace, týkající se kauzy závadného alkoholu najdete zde: http://www.policie.cz/nebezpecny-alkohol.aspx
Ilustrační foto archiv
 
por. Mgr. Eva Prachařová
6.3.2012, v 10.45 hodin,  tel. 724 183 755

vytisknout  e-mailem