Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Taneční festival v Doksech budou tradičně doprovázet bezpečnostní opatření

ČESKOLIPSKO - "Mácháč 2017" vypukne už v pátek. 

Aktualizace ze dne 20. 8. 2017, čas 9.30

V průběhu dnešní noci policisté zajistili u 24letého návštěvníka "Mácháče" 4,5 tablety extáze a současně ho přistihli při řízení vozidla pod vlivem kokainu. To bude mít pro něj dohru v podobě trestního stíhání pro přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a správního řízení ohledně jeho jízdy.

Přestupku na úseku drogové problematiky se dopustili dva muži a dvě ženy, u kterých policisté zajistili extázi a marihuanu. Během noci přijali policisté prostřednictvím linky 158 oznámení o vloupání do dvou stanů návštěvníků festivalu. Hodinu po tomto telefonátu policejní hlídka kontrolovala na dokském vlakovém nádraží 29letého muže z Ústí nad Labem, který nedokázal vysvětlit,  proč s sebou nosí v několika zavazadlech nezvyklé množství oblečení. Krátce na to vyšlo najevo, že jde o pachatele těchto oznámených vloupání do stanů. Podle množství zajištěných věcí je už teď jisté, že vykradl ještě další stany. V jeho zavazadlech totiž policisté našli 7 kusů náramkových hodinek, přičemž nejdražší z nich měly hodnotu 13 000 korun, dále pak mobilní telefony, platební karty, dámské parfémy a velké nnožství nejrůznějšího dámského a pánského ošacení. Způsobenou škodu policisté vyčíslí poté, co se jim přihlásí všichni okradení. Kromě tohoto majetkového deliktu evidují policisté z dnešní noci ještě  krádež peněženky s hotovostí 2 500 korun. Tu odcizil neznámý zloděj jednomu návštěvníkovi akce z kapsy kalhot.

Největší pozornost budou dnes policisté věnovat tomu, aby odjíždějící motorizovaní návštěvníci festivalu neřídili pod vlivem alkoholu nebo drog a neohrožovali tak bezpečnost a plynulost silničního provozu. Z uvedeného důvodu jsme posílili výkon dopravní služby.

por. Bc. Ivana  Baláková

Aktualizace ze dne 19. 8. 2017, čas : 21.30

V průběhu dnešního rána a odpoledne odhalili policisté a celníci 7 drogových deliktů. Jednalo se o dva přečiny nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Z nich jsou podezřelí 35letý muž z Děčínska, který měl u sebe 34,6 g marihuany a 27letý návštěvník festivalu z Prostějova, který přechovával 6 tablet extáze. U dalších pěti mužů zajistili policisté a celníci marihuanu a extázi, jejichž množství naplňuje skutkovou podstatu přestupku. Při silničních kontrolách policisté zjistili, že 30letý muž z Prahy a 33letý Českolipan řídili vozidlo pod vlivem drog. Ti se budou v této souvislosti zodpovídat z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Bezpečnostní opatření i nadále pokračuje ...

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 19. 8. 2017, čas 9.30

Od počátku bezpečnostního opatření do dnešního rána evidujeme 28 přestupků a 9 přečinů spojených s držením drog. Celkem 18 případů držení drog odhalily namátkové silniční kontroly s využitím mobilního spektrometru. Na Doksko ho v rámci přeshraniční spolupráce přivezli pracovníci Celního úřadu ze Saska, kteří nám na opatření s celým svým týmem vypomáhají. Jejich největším včerejším úspěchem byl záchyt 200 kusů tablet extáze u jedné z kontrolovaných posádek vozidel. Dalších 10  přestupků řešili policisté v rámci bezpečnostního opatření na jiných místech na Doksku. Například poněkud kuriózním způsobem na sebe strhla pozornost policistů z poříčního oddělení v areálu kempu Klůček 35letá žena z Mostu, která si před nimi začala balit cigaretu marihuany a přítomnost uniformované hlídky ji přitom nijak nezneklidňovala. Ta si za své jednání "vykoledovala" blokovou pokutu. Pokutu za držení drog zaplatila většina přestupců, přičemž nejvyšší částku 10 000 korun udělili policisté 37letému muži z Prahy za držení marihuany, pervitinu a extáze.

Dalších 9 osob, u kterých jsme zadrželi drogy, se bude zodpovídat vzhledem k zajištěnému množství z přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Jedná se o muže ve věku od 21 do 31 let z nejrůznějších míst  republiky. Ti u sebe přechovávali především tablety extáze. Excelují mezi nimi dva mladíci z Ašska ve věku 21 a 22 let, u kterých celníci našli 200 tablet extáze. Každému z nich patřilo 100 kusů. Čtyřicet tablet extáze pak měl u sebe například 28letý návštěvník z Kozákova a 21 tablet 24letý návštěvník z Kladna.

Dva řidiče ve věku 25 a 31 let policisté přistihli za volantem pod vlivem amfetaminu. Osmapadesátiletý muž a 43letá žena zase řídili pod vlivem alkoholu. Tyto delikty řidičů řešíme jako přestupky.

por. Bc. Ivana Baláková

Aktualizace ze dne 18. 8. 2017, čas : 17.34

Dnešní kontroly, které provádějí na několika stanovištích na Doksku od 10. hodiny dopolední policisté společně s pracovníky Celního úřadu z Liberce a Drážďan, přinesly své první výsledky. Do této doby bezpečnostní složky zajistily drogu u 12 posádek vozidel směřujících na technopárty. Převážně se jedná o marihuanu a dále potom o extázi. Podrobnější výsledky přineseme na našich stránkách zítra dopoledne. Fotografie z průběhu dnešních kontrol naleznete pod článkem.

por. Bc. Ivana Baláková

 O nadcházejícím víkendu se chystají do Doks nejen tisíce návštěvníků plážové taneční technoparty "Mácháč 2017", ale i policisté a celníci. Festival začíná v pátek 18. srpna v 18. hodin na pláži Klůček v Doksech a končí v neděli 20. srpna ve 14. hodin. Úkolem bezpečnostních složek  bude udržet veřejný pořádek, předcházet  majetkové trestné činnosti, odhalovat případy držení a distribuce drog a v neposlední řadě také zajistit bezpečnost a plynulost silničního provozu.

Policistům českolipského územního odboru policie budou přitom vypomáhat kolegové z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje a také policejního ředitelství v Drážďanech, dále kriminalisté z libereckého krajského toxi týmu a pracovníci Celních úřadů z Liberce a z Drážďan.Mácháč foto

Celníci ze Saska s sebou na Doksko  tradičně přivezou mobilní spektrometr, který dokáže s velmi vysokou přesností a rychlostí detekovat stopy po drogách, prekurzorech, ale také například i po výbušninách. Výsledek testu znají celníci přímo na místě a do několika vteřin. Pokud přístroj přítomnost zakázané látky ve vozidle potvrdí, probíhá další kontrola s nasazením služebního psa vycvičeného na vyhledávání drog. V takovém případě posádky vozidel vydávají drogy celníkům bez zbytečných průtahů  dobrovolně, protože už ze zkušenosti vědí, že při této prohlídce vozidla a zavazadel o svůj kontraband tak, jako tak přijdou. Uživatelé i distributoři drog mají proto k celníkům ze Saska velký respekt.

Vzhledem k současné situaci v Evropě se do bezpečnostního opatření zapojí rovněž prvosledové hlídky se speciální výzbrojí. Jejich úkolem je  rychle a adekvátně zasáhnout při mimořádné situaci. Do jejich výzbroje patří například samopaly.

O výsledcích bezpečnostních kontrol budeme veřejnost na našich stránkách během celého víkendu průběžně informovat. V místech, kde budou probíhat rozsáhlejší silniční kontroly návštěvníků festivalu,  čeká motoristy přechodné snížení povolené rychlosti dopravním značením až na 30 km /h v zájmu zajištění bezpečnosti všech kontrolovaných osob, ale i policistů a celníků.

16. 8. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem