Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE-Preventivní akce na železnicích

KRAJ - Dohlíželi jsme nad chováním osob u kolejišť a na přejezdech 

SAKTUALIZACE 24.6.2016, 9:30

Společná přítomnost zaměstnanců SŽDC a PČR v kolejišti na vytipovaných místech v celém Královéhradecém kraji  měla především preventivní účinek. S osobami, které do kolejiště vstoupily v místech, kde je to zakázáno, byly přestupky ze strany Policie ČR řešeny domluvou (132x).  Některé osoby (106) před neoprávněným vstupem do kolejiště odradila již samotná přítomnost policistů a zaměstnanců SŽDC. Včas se otočily a pro přechod přes koleje zvolily bezpečné místo k tomu určené. Ve dvou případech se podařilo při kontrole odhalit dvě celostátně hledané osoby. Přestupku se dopustili i dva mladiství.

Na 14 vytipovaných železničních přejezdech v kraji byli většími "hříšníky" chodci a cyklisté. Na Náchodsku v jednom případě chodec a v jednom případě cyklista vstoupili na železniční přejezd v okamžiku, kdy bylo výstražné znamení již v chodu a na signalizaci svítilo červené světlo. Oběma byla na místě udělena blokové pokuta v celkové výši 2 500 Kč. Ve třech případech chodci a cyklisté vešli (vjeli) na přejezd v okamžiku, kdy závory již byly nahoře, ale signalizace byla stále v chodu. S těmito přestupci policisté vyřešili jejich jednání domluvou.

S potěšujícím výsledkem skončily kontroly řidičů motorových vozidel. Pouze v jednom případě odjížděl řidič z pokutou ve výši 300 Kč a to na Rychnovsku za vjetí na přejezd, který je opatřen dopravní značkou "STŮJ DEJ PŘEDNOST V JÍZDĚ", bez zastavení. Ostatní řidiči na všech železničních přejezdech respektovali jak dopravní značení, tak signalizaci.

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 24.6.2016, 9:45

 

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dnes (23.6.2016) probíhala od časných ranních hodin do zhruba 9 hodiny dopoledne v celém Královéhradeckém kraji preventivní akce zaměřená na kontrolu chování osob v bezprostřední blízkosti kolejišť a dodržování zákazů vstupu do kolejiště.  Akce probíhala v gesci Správy železniční a dopravní cesty a královéhradecká policie se jí zúčastnila v součinnosti s inspektory SŽDC.

Souběžně s touto akcí kontrolovali dopravní policisté na zhruba 11 vytipovaných železničních přejezdech v celém kraji dodržování dopravních předpisů, a to nejenom řidiči, ale samozřejmě i cyklisty a chodci.

Obě akce měly zejména preventivní charakter a měly za cíl primárně upozorňovat účastníky silničního a železničního provozu na rizikové jednání, kterým ohrožují své životy.

Osoba, která vstoupí do kolejiště v místě, kde je to zakázáno, se dopouští protiprávního jednání, které policisté mohou řešit uložením blokové pokuty až do výše 10 000 Kč. V průběhu dneška ale policisté spíše tyto případy řešili domluvou, k uložení finanční sankce by přistoupili v případě, že by jejich výzvu přestupce neuposlechl, nebo by se jednalo o přestupek opakovaný.

Pokud ale vjede nebo vejde kterýkoliv účastník silničního provozu na železniční přejezd v okamžiku, kdy je výstražné zvukové a světelné znamení již v chodu, dopouští se velmi nebezpečného protiprávního jednání. Řidiči v tomto případě hrozí ve správním řízení pokuta od 2 500 do 5 000 Kč, zákaz řízení až na 6 měsíců a na bodovém kontě mu je připsáno 7 bodů. Cyklistům může být na místě uložena bloková pokuta až do výše 2 500 Kč,  chodcům pak do 2 000 Kč.

Kompletní výsledky z obou kontrolních akcí budeme mít s největší pravděpodobností k dispozici v  průběhu zítřejšího rána. V ten okamžik budem samozřejmě tuto zprávu aktualizovat.

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 23.6.2016, 10:50

 

vytisknout  e-mailem