Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

AKTUALIZACE - Mimořádná událost v Hamru na Jezeře

ČESKOLIPSKO - Nejméně osm lidí se nadýchalo nebezpečných látek, které unikly do ovzduší. 

Aktualizace ze dne 20. 11. 2019

Příslušníci Hasičského záchranného sboru dnes ráno provedli kontrolní měření škodlivin v ovzduší na místě včerejší události a oznámili nám, že do areálu můžeme vstoupit. Na jejich doporučení jsme ale ohledání místa události , které jsme zahájili po 9. hodině, prováděli v plynových maskách a v ochranných pomůckách. Zajistili jsme při něm mimo jiné vzorky chemikálií, které budeme zkoumat na našem specializovaném pracovišti. Ohledání jsme ukončili kolem 12.40. Následně jsme povolili zástupcům firmy vrátit se do areálu.

Podle vyjádření hasičů nikomu v tuto chvíli v oblasti Hamru na Jezeře a jeho okolí žádné nebezpečí z ovzduší nehrozí. Z toho důvodu jsme také kolem 13. hodiny odvolaly naše hlídky, které od včerejšího dopoledne  střežily prostor kolem firmy, jehož rozsah vytýčili na základě měření škodlivin v ovzduší hasiči. Dnes kolem 13. hodiny také ukončil své zasedání krizový štáb.

Kriminalisté už od včerejšího dne provádějí úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecného ohrožení z nedbalosti s trestní sazbou do pěti let odnětí svobody, v rámci kterých zajišťují potřebné podklady včetně výslechů přímých svědků události i dalších důležitých osob, které mají k případu co říci.  Fáze tohoto prověřování bude pravděpodobně trvat delší dobu, protože na výsledky rozboru odebraných vzorků chemikálií a na znalecké posudky budeme čekat týdny a možná i měsíce. Odpověď na otázku, co se včera přesně ve firmě stalo, tedy zatím neznáme, ale případu se velmi pečlivě a intenzivně věnujeme.

por. Bc. Ivana Baláková

Dnes krátce před desátou hodinou dopoledne nám pracovníci linky 112 předali informaci o mimořádné události ve firmě na zpracování průmyslových odpadů v Hamru na Jezeře.  Zde došlo při pracovní činnosti k úniku nebezpečných látek do ovzduší a následkem toho utrpělo nejméně osm lidí zdravotní újmu.

Na místě ještě v odpoledních hodinách stále operují jen příslušníci Hasičského záchranného sboru v ochranných oblecích. Ti do Hamru povolali i svoji mobilní chemickou laboratoř.

Až to situace dovolí, provedeme ohledání místa události a budeme společně s odborníky hledat odpověď na otázku, proč k této události došlo. Po nashromáždění potřebných podkladů pak rozhodneme o dalším postupu. Prozatím jsme s využitím dronu Letecké služby Policie ČR zajistili  obrazový materiál z místa události.

V průběhu dne jsme uzavřeli prostor kolem firmy, který střežíme proto, že je zdravotně rizikový. Tento prostor se postupně zmenšuje a nyní v odpoledních hodinách jde o úsek o délce  500 metrů. Příslušníci hasičského záchranného sboru hodnoty kontaminace ovzduší průběžně měří a vyhodnocují.

Starostové obcí varovali občany před nastalou situací a doporučili jim, aby raději zatím nevětrali a omezili pohyb venku na minimum do doby než se situace zlepší. Občany Stráže pod Ralskem, Hamru na Jezeře a Břevniště upozorňovala na doporučení starostů městská policie z amplionu ve služebním vozidle. 

Situaci i nadále monitorujeme a působíme v krizovém štábu.

19. 11. 2019
por. Bc. Ivana Baláková
Oddělení tisku a prevence
Česká Lípa

vytisknout  e-mailem