Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE IV. - Policisté prověřují příčiny zdravotních komplikací většího počtu osob

HRADECKO – Tortilla způsobila stafylokokovou enterotoxikózu u 80 osob. 

AKTUALIZACE IV. - V pátek 12.10. vyšetřovatel odložil případ podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, neboť se nepodařilo zjistit skutečnosti, které by opravňovali zahájit trestní stíhání.
Výsledky šetření pracovníků KHS KHK ukázaly, že ke kontaminaci masa prokazatelně došlo v provozovně. Bakterii zlatého stafylokoka do provozovny zavlekl některý ze zaměstnanců v nějakém drobném kožním defektu. Z pozitivních výsledků stěrů z ranek na rukou jednotlivých zaměstnanců však nešlo zjistit, který ze zaměstnanců ji do prodejny prvotně zanesl a který byl kontaminován až druhotně při práci. Současně nebylo prokázáno zavinění konkrétní osoby, která by svou prací na prodejně byť z nedbalosti zapříčinila masivní namnožení bakterie s produkcí enterotoxinu typu A. 
Věcí se nadále bude zabývat KHS KHK z důvodu porušení právních předpisů souvisejících s daným provozem, které zjistila při kontrolách.

por. Iva Kormošová
15.10.2018, 11.20

AKTUALIZACE III. - V rámci prověřování daného případu jsme v úzkém kontaktu s pracovníky Krajské hygienické stanice v Hradci Králové a disponujeme již dílčími informacemi. Jednou z nich je například název zdravotních komplikací resp. onemocnění, kdy se mělo jednat o stafylokokovou enterotoxikózu. K tomuto onemocnění mělo dojít po konzumaci tortilly z prodejny rychlého občerstvení v centru Hradce Králové. Dalším novým faktem je počet osob, které měly onemocnět a v současné době tedy hovoříme o 81 lidech.

Další možný vývoj v dané věci z našeho pohledu bude možný po obdržení kompletních výsledků, prostudování a jejich vyhodnocení, provedení výslechů zúčastněných osob a dalšího šetření.

V dané věci tedy do současné doby nepadlo žádné rozhodnutí ani změna právní kvalifikace, stále shromažďujeme informace, které nás přivedou k objasnění věci a případné míře zavinění konkrétní osobou, či osobami. Do současné doby nebyl nikdo obviněn.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
2. července 2018, 13:35

________________________________________________________________________________________________________

AKTUALIAZCE II - V současné době stále čekáme na výsledky laboratorního zkoumání, které provádí Krajská hygienická stanice v Hradci Králové. Komplexní výsledky měly být hotové v následujících dnech. Dle dosud zjištěných informací by žádná z postižených osob neměla následkem události utrpět závažnou újmu na zdraví nebo by neměla mít trvalé zdravotní následky. V dané věci nebyl doposud nikdo obviněn, stále zjišťujeme přesnou příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
7. června 2018, 15:15

________________________________________________________________________________________________________

AKTUALIZACE I - Na základě dosud zjištěných informací jsme  v dané věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti  a i nadále úzce spolupracujeme s uvedenými institucemi  na objasnění celé události.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
6. června 2018, 15:45

________________________________________________________________________________________________________

Již od včerejšího dne se královéhradečtí policisté zabývají případem zdravotních komplikací desítek osob v Hradci Králové. Policisté  konají na základě informací, které zazněly v médiích a na sociálních sítích. V rámci prověřování případu spolupracujeme s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje a Fakultní nemocnicí Hradec Králové. Dle zpráv, které máme k dispozici právě od spolupracujících institucí, bylo k dnešnímu dni ošetřeno necelých 60 osob se zažívacími potížemi, ke kterým mělo dojít po konzumaci jídla z prodejny rychlého občerstvení v centru Hradce Králové. V současné době  zjišťujeme veškeré okolnosti související s postiženými osobami. Dále  především zjišťujeme příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou.

O dalším průběhu šetření vás budeme informovat.

mjr. Bc. Jan Čížkovský
6. června 2018, 09:30

vytisknout  e-mailem