Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

„Zebra se za tebe nerozhlédne“ v Hradci Králové

Policisté informovali chodce  

Dne 4. dubna 2011 se i policie z Hradce Králové zapojila do celorepublikového projektu „Zebra se za tebe nerozhlédne.“ Letos se jednalo již o osmý ročník. Partnerem projektu Policie České republiky je Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky.
Královéhradečtí policisté se jej zúčastnili v dopoledních o odpoledních hodinách, když žáci mířili do lavic, nebo již byli na odchodu domů. Místo konání jak už název napovídá, bylo u čtyř hradeckých přechodů pro chodce – „zeber“, které se nacházejí na frekventovaných místech především u školských zařízení.
Nejen mladé chodce informovali jak policisté z dopravního inspektorátu, obvodních oddělení a preventivně informační skupiny, ale rovněž pracovnice Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky. Tito chodcům zopakovali informace důležité pro bezpečné přejití vozovky. Ti nejmenší, kterých byla valná většina, dostali od strážců zákona a pracovnice Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky informační materiály, samolepky, omalovánky, vystřihovánky, reflexní pásku, nebo „úkolníček“ s logem projektu. V rámci zlepšení viditelnosti malých chodců, byly dětem dále rozdávány reflexní prvky oddělení BESIP.

Všichni oslovení chodci dokonale znali základní postup při přecházení vozovky. Policisté s nimi tedy hovořili o konkrétních úkonech, které jsou u přecházení velmi důležité.

Rozhlédnout se řádně (nikoliv dvakrát otočit hlavou ze strany na stranu a jít) a potom, co vím, že mohu bezpečně přejít, vzhůru na přechod.
• Počkat, až přijíždějící vozidlo skutečně před přechodem zastaví. (nemusí zpomalovat kvůli přechodu, mávání rukou nemusí být signál k tomu, aby chodec šel – může se jednat o likvidaci obtěžujícího hmyzu ve vozidle)
• Vozovku přecházet co nejkratší cestou a nezdržovat se na ní déle než je nezbytně nutné (jak na přechodu a tak při přecházení mimo něj)
Monitorovat pohyb vozidel na vozovce i během přecházení, ne jen před vstupem na vozovku.
 

Pro ty, kteří nebyli osloveni v rámci akce na přechodech, jsou rady, které rozdávala „Zebra“ zde:

1. Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho!
2. Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni: Vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi!
3. Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit před přechodem pro chodce!
4. Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla.

Fotogalerie ke zhlédnutí zde...

Více informací k projektu se dozvíte zde...

Čtěte také články z předchozích ročníků:
Hradec Králové - září 2010
Hradec Králové - duben 2010
Královéhradecký kraj - září 2010
Královéhradecký kraj - duben 2010
Královéhradecký kraj - jednotlivé akce od roku 2008

nprap. Jan Čížkovský
4. dubna 2011
(foto Policie ČR)
 

vytisknout  e-mailem