Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Policie u školáků

Virtuální přátelé a nebezpečí spojené s používáním internetu  

Za žáky 6. – 9. třídy Základní školy v Doudlebách nad Orlicí ve čtvrtek 17. února 2011 přijeli zástupci Preventivně informační skupiny Územního odboru Policie ČR Rychnov nad Kněžnou a Obvodního oddělení Policie ČR Kostelec nad Orlicí.
Žáci šestých tříd základních škol a jejich starší kamarádi běžně a téměř denně sedí u internetu a využívají různé sociální sítě. Někteří, jak sami prozradili, sedávají u počítače a různě komunikují prostřednictvím internetu i několik hodin denně.
Úkolem policie bylo seznámit děti s riziky, která tato komunikace může přinášet.
Nejprve se diskuse se školáky vedla na téma virtuální přátelé. Tedy osoby s nimiž si dokážou žáci psát i hodiny, ale přitom nejsou stoprocentně přesvědčeni, že na druhé straně je osoba, která se za kamaráda v jejich věku vydává. Policie účastníky besedy varovala, aby nikdy nepřistupovali na schůzku s virtuálním přítelem. Důvod je prostý – může to být osoba, která chce ublížit, osoba, která si z různých důvodů změnila identitu právě na některé se sociálních sítí.
Nejen s internetem je spojená i forma šikany, které se nazývá kyberšikana. Jedná se o šikanování další osoby, a to formou ubližování, ztrapňování, obtěžování, zastrašování a podobně. Aby tato šikana naplnila znaky kyberšikany využívá s k ní zmiňovaný internet, ale i mobilní telefony a jiné informační a komunikační technologie.
Prostřednictvím SMS zpráv, e-mailů, zprávami posílanými ICQ, Skypu nebo různých chatů mohou být jejich uživatelé vystaveni také nebezpečnému opakovanému a velmi často stupňovanému obtěžování, kterému se říká kyberstalking.
 
pprap. Šárka Ehlová
24.2.2011

vytisknout  e-mailem