Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

AKT jsou v Polsku úspěšné

Policisty z antikonfliktního týmu Policie České republiky působící na evropském fotbalovém šampionátu chválí nejen polští policisté, ale i fanoušci z několika zemí. 

Antikonflitkní tým (AKT) působí v polské Vratislavi v rámci spolupráce mezi českou a polskou policií na bezpečnostních opatřeních souvisejících s mistrovstvím. Za sebou má už několik situací, které policisté z AKT řešili s využitím zkušeností získaných z mnoha úspěšných opatření na našem území. Většinou se jednalo o incidenty mezi polskými a ruskými fanoušky, při nichž poskytovali první pomoc zraněným a uklidňovali napjatou situaci mezi nimi. S příznivci českého národního týmu zatím problémy nebyly. Ti si, stejně jako polská strana, přítomnost AKT ve Vratislavi pochvalují a na místě jsou s našimi policisty v kontaktu.
 
Bez větších problémů se zatím obešla i doprava fanoušků jiných zemí přes naše území. Oběma směry, do Polska a zpět, přes nás cestovali Řekové, Rusové nebo Chorvaté. Spolupráce operačního odboru Policejního prezidia ČR se zahraničními policejními sbory je na výborné úrovni, informace o pohybu vozidel a vlaků mířících do Polska jsou získávány a předávány včas i v potřebné míře.
 
Činnost všech zúčastněných složek bude před úterním zápasem s Řeckem obdobná jako při pátečním zápase s Ruskem. Na vybraných hraničních přechodech budou s polskými policisty přítomni ve společných hlídkách také policisté čeští. Ve stejném rozsahu budou naši policisté působit i v Polsku, při doprovodech vlaků či dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu.
 
Novinkou pro další zápasy mistrovství je povolení bubnů na polských fotbalových stadionech. Buben musí mít průhledné dno, aby bylo vyloučeno vnášení zakázaných předmětů do hlediště. Vuvuzely a ostatní nástroje jsou zakázány i nadále.
 
 
 
kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR
11.06.2012

vytisknout  e-mailem