Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akce s označením HAD

RAKOVNICKO – Preventivní noční akce na mládež a děti. 

Policisté Územního odboru Rakovník během uplynulého týdne od 18. do 24. září 2017 uskutečnili dvě preventivně bezpečnostní akce zaměřené na mládež ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem stanice Rakovník, Živnostenským úřadem a Krajskou hygienickou stanicí. Bezpečnostní opatření byla především zaměřena na dodržování zákazu podávání alkoholu osobám mladším 18 let. Jednalo se o celorepublikovou akci s označením HAD – hazard, alkohol a děti, do které bylo nasazeno celkem osmadvacet policistů Územního odboru Rakovník, jeden příslušník HZS, dvě pracovnice Živnostenského úřadu a dvě pracovnice hygienické stanice.

Ve středu 20. září 2017 proběhla první část této preventivně bezpečnostní akce, a to plošně na celém území okresu Rakovník. Akce proběhla v předem vytipovaných pohostinských zařízeních na kontrolu dodržování zákazu podávání alkoholu osobám mladším 18 let.

Druhá část preventivně bezpečnostní akce proběhla o uplynulém víkendu, byla rozdělena do dvou fází a týkala se výhradně podniků na území města Rakovník (celkem 21 podniků). První fáze byla zaměřena na zábavní prostory (jako jsou diskotéky). Složky prováděly společně kontrolní činnost, zda se v těchto prostorách dodržují zákazy vyplývající ze zákona č. 65/2017 Sb. o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, především zákazy a omezení prodeje a podávání alkoholických nápojů a zákazy kouření, dále dodržování požárních předpisů, předpisů upravující podmínky živnostenského podnikání a předpisů týkajících se ochrany spotřebitele. V rámci druhé fáze tohoto preventivního opatření byly prováděny kontroly pohostinských zařízení na dodržování zákazu podávání alkoholu osobám mladších 18 let.

V průběhu celé akce policisté zjistili jeden případ podávání alkoholu osobě mladší 18 let a dva další přestupky. Příslušníci HZS zjistili v několika podnicích porušení požárních předpisů spočívající v neoznačení únikových cest a nedodržení podmínek pro provoz a umístění hasících přístrojů. Hygienická stanice řešila čtyři případy porušení zákona č. 65/2017 Sb., konkrétně v jednom podniku nedodržení povinnosti provozovatele provozovny vyzvat osobu, která zde kouří, aby v tomto jednání nepokračovala nebo aby opustila prostor a dále porušení povinnosti označit provozovnu viditelnou grafickou značkou "Kouření zakázáno". V druhém podniku pak porušení povinnosti umístit viditelný text "zákaz prodeje alkoholických nápojů osobám mladším 18 let" a text "zákaz prodeje tabákových výrobků osobám mladším 18 let". Pracovnice Živnostenského úřadu zjistily dvě porušení týkající se označování provozoven a povinností podnikatele.

Obě preventivně bezpečnostní akce se zaměřením na dodržování zákazu podávání alkoholu osobám mladším 18 let a další kontrolní činnost spojená s bezpečnostními opatřeními byly provedeny na profesionální úrovni. Rakovničtí policisté budou v těchto preventivních akcích nadále pokračovat i v následujících měsících.

plk. Mgr. Ivan Horák
zástupce vedoucího ÚO
P ČR Rakovník

nprap. Michaela Nováková
tisková mluvčí
P ČR Kladno
27. září 2017

vytisknout  e-mailem