Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Akce na autosedačky a pásy

Jihočeští policisté vyhodnotili týdenní dopravně bezpečnostní akci zanměřenou na používání bezpečnostních pásů a autosedaček.  

Od pondělí do neděle se jihočeští policisté zapojili do další celorepublikové dopravně bezpečnostní akce probíhající v rámci mezinárodní spolupráce TISPOL. Probíhala každý den vždy minimálně po dobu šesti hodin. Hlídky dopravní i pořádkové policie vystřídaly přidělené úseky v rámci celého kraje.

Akce byla zaměřena především na používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů (autosedaček). Policisté kontrolovali také překročení povolené rychlosti, dodržování základních povinností řidiče, požití alkoholu či jiné návykové látky. Dále se zaměřili na technický stav vozidel i předepsané doklady. Také ostatní porušení zákona sledovalo celkem 732 do akce zapojených policistů z pořádkové a dopravní policie a osm policistů z cizinecké policie.
Policisté sledovali celkovou bezpečnost a plynulost silničního provozu, přestupky na železničních přejezdech i přestupky chodců a cyklistů. V rámci akce se také zaměřili na pátrání po osobách a odcizených věcech.
Během akce policisté zkontrolovali přes 7500 motorových vozidel. Zjistili bezmála 1600 přestupků a 14 trestných činů. Mimo 114 přestupků oznámených správnímu orgánů, všechny ostatní, policisté vyřešili v rámci blokového řízení na místě.

Nevyhovující technický stav vozidel byl zjištěn u bezmála 400 vozidel. Nepoužití bezpečnostních pásů bylo zaregistrováno ve 200 případech. U 16 řidičů byl zjištěn alkohol. Drogy byly zjištěny v jednom případě. Řidičům pod vlivem návykových látek policisté zadrželi řidičské průkazy. Překročení rychlosti bylo zaznamenáno v 500 případech. Policisté řešili i přestupek cyklisty a 3 přestupky řidičů na železničních přejezdech. Skoro 20 řidičů při kontrole nepředložilo předepsané doklady k řízení a pojištění vozidla. V 19 případech nepoužili řidiči pro přepravu dětí autosedačky. Tragická nehoda se smrtí dítěte z minulého týdne policistům potvrdila nutnost dalších takovýchto akcí. Řidiči zbytečně a stále, na jihočeských silnicích, hazardují s vlastními životy i životy ostatních účastníků silničního provozu.

Podobné akce budou trvat, vzkazují policisté řidičům a dodávají, nulová tolerance vůči všem přestupkům je na místě.

 

vytisknout  e-mailem