Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce „MASAKR“

Výsledek akce lze skutečně, z určitého úhlu pohledu, vnímat jako masakr. To dokládá velké množství obviněných, svědků, varen, výdělků a zajištěných výnosů z trestné činnosti. 

Od loňského září prověřovali kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu poznatky získané takzvaně z prostředí. Ty je nakonec přivedly na stopu organizované skupiny, jejíž protiprávní jednání museli detektivové zrealizovat hned ve třech po sobě jdoucích vlnách.

První realizace přišla v prosinci loňského roku, druhá letos v březnu a poslední pak v průběhu minulého týdne.

V rámci celého případu kriminalisté zadrželi a obvinili celkem dvanáct osob ve věku od osmadvaceti do sedmapadesáti let, z nichž valná většina je stíhána vazebně.

Tyto osoby jsou obviněny z trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropní látkami a s jedy, výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu a nedovolené ozbrojování.

Za všechny tyto delikty hrozí obviněným trest odnětí svobody až na deset let. Avšak na základě výsledků zadaných znaleckých posudků může dojít ještě k takzvanému překvalifikování celého případu, kdy by se možná trestní sazba zvedla až na dvanáct let.

A proč jsou všichni zadržení obviněni z těchto trestných činů?

V rámci jednotlivých realizací totiž kriminalisté odhalili a zajistili, a to v oblastech Prahy 6 a 7, Roudnice nad Labe a na Kladensku celkem šest varen určených k výrobě pervitinu.

Tyto varny produkovaly 60 až 100 gramů drogy měsíčně, kdy kriminalisté prošetřováním zjistili, že se výrobě drogy tato organizovaná skupina věnovala po dva roky. Za tuto dobu vyrobila takové množství drogy, za které mohla na černém trhu utržit až 70.000.000,- Kč.

Při domovních prohlídkách pak policisté zajistili 100 gramů čerstvě uvařeného pervitinu, ostrou krátkou střelnou zbraň, která je vedena v databázi odcizených věcí, protitankovou střelu, která je nyní zkoumána znalci ke zjištění, jak dalece je funkční, několikero, s největší pravděpodobností odcizených jízdních kol a odcizený motocykl.

U toho si obvinění dali velikou práci s odstraněním jednotlivých identifikátorů, avšak na to nejpodstatnější zapomněli. Na motorce totiž nechali originál registrační značku.

Dále kriminalisté u obviněných zajistili, jako výnosy z trestné činnosti, tři osobní motorová vozidla a to Audi A6, Škoda Superb a Nissan Qashqai, ale také tři čtvrtě miliónu korun na hotovosti.

Všichni obvinění se na trestné činnosti podíleli poměrně stejnou měrou. Jedni pouze vařili, jiní zase výhradně dealovali a někteří stihli obojí.

O tom, že se obviněným v tomto obchodování dařilo, vypovídá i ten fakt, že kriminalisté nyní disponují téměř dvěma stovkami svědků, lépe řečeno odběratelů drogy.

Stran obviněných se musím určitě věnovat především čtyřiapadesátiletému muži, který je vnímán jako hlavní aktér, možná organizátor shora popsaného.

Jedná se totiž o patnáctkrát soudně trestaného muže, který distribuoval drogu při výkonu svého povolání. V tomto směru se jedná o určitý paradox, neboť tento muž pracoval jako ochranka v jedné drogérii, kde i přeprodával drogu svým zákazníkům. Tedy, na místo toho, aby odhaloval protiprávní jednání, například v podobě krádeží zboží, sám trestnou činnost páchal.

Jelikož kriminalisté zjistili, že některé osoby by mohly být ozbrojeny, anebo by mohly klást aktivní odpor, provedla u některých zadržení pražská zásahová jednotka.

Toliko k případu samotnému.

Zároveň mi dovolte vznést prosbu, či spíše výzvu.

Kriminalisté by z tohoto místa chtěli vyzvat každého, kdo si na přiložených fotografiích pozná své jízdní kolo, aby se jim přihlásil prostřednictvím linky tísňového volání 158.

por. Tomáš Hulan 24. 5. 2016

vytisknout  e-mailem