Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce "GIBON"

Výroba a distribuce pervitinu na Rychnovsku  

!  Rokytničtí policisté objevili distribuci drog ve svém teritoriu

!  Prokázána výroba 1 kg pervitinu za 1 milión korun

!  Příjem z prodeje pervitinu se pohybuje v řádech statisíců korun

!  Šetřením doposud zaevidovány desítky odběratelů

!  Obviněni tři muži a jedna žena z Moravy a Rychnovska

!  Na tři muže ze čtveřice obviněných je podán návrh na uvalení vazby

! Mezi drogovými kauzami rychnovských policistů je to případ doposud největšího množství vyrobené drogy


Na základě informací policistů Obvodního oddělení Rokytnice v Orlických horách, že v jejich teritoriu patrně dochází k distribuci drog, začali rychnovští kriminalisté od prosince roku 2008 tuto možnost prověřovat, aby záhy bylo toto podezření potvrzeno.

Policisté během půl roční intenzivní práce soustředili potřebné důkazy a v pondělí 29. června 2009 v podvečerních hodinách přistoupili k policejní akci. Její realizace byla v režii rychnovských kriminalistů a spolu s nimi se na akci podíleli i drogoví specialisté z Toxi týmu Krajského ředitelství policie východočeského kraje a policisté rokytnického obvodního oddělení. Během zásahu byli zadrženi tři muži a jedna žena (1969,1977, 1977, 1985) z Rokytnice v Orlických horách, Doudleb nad Orlicí a Žamberku.
Vzhledem k informaci, že hlavní podezřelý může být ozbrojen, byla na jeho zadržení povolána zásahová jednotka Krajského ředitelství policie východočeského kraje. Samotný zásah proběhl bleskově a bez problémů.

Policie během realizace provedla 3 domovní prohlídky v Rokytnici v Orlických horách a 1 v Doudlebách nad Orlicí. Během nich policisté zajistili zařízení na výrobu drogy spolu s chemikáliemi, potřebnými k výrobě pervitinu, v různém stupni zpracování. Spolu s tímto materiálem bylo zajištěno určité množství bílého prášku, s největší pravděpodobností pervitinu, připraveného k distribuci.

Nejmladší a zároveň hlavní obviněný čtyřiadvacetiletý mladík z Moravy vyráběl od června 2008 do zadržení v Žamberku, Rokytnici v Orlických horách, ale i na dalších místech v samotném městě a okolí v domácích podmínkách pervitin. Ten dodával dalším osobám k distribuci. Za uvedené období obviněný muž  vyrobil nejméně 1 kg pervitinu (výroba probíhala prakticky každý týden).
.
Čtveřice obviněných od léta 2006 až do svého zadržení nabízela v Rokytnici v Orlických horách a blízkém okolí, Doudlebách nad Orlicí a blízkém okolí a na dalších místech regionu Rychnovska a Ústeckoorlicka, i v dalších lokalitách Královéhradeckého a Pardubického kraje pervitin. Drogu nabízeli, prodávali (cena za 1 gram drogy se pohybovala od 500 - 1500 korun) nebo předávali za účelem protislužeb v okruhu svých známých. U jednotlivých obviněných osob se jednalo o stovky dávek, které prodali. Obviněné osoby jsou zároveň všechny konzumenty distribuované drogy. V uvedeném období nikdo z obviněných nepracoval.

V průběhu vyšetřování sdělil policejní komisař na základě dalších svědeckých výpovědí čtveřici obvinění z trestného činu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů (§187, odst 1. a 2. Trestního zákona). Za tento trestný čin jim hrozí odnětí svobody na 2 roky až 10 let.
Na 3 osoby bude podán podnět státnímu zástupci k návrhu na uvalení vazby.

V průběhu celého případu se projevila výborná spolupráce policistů Toxi týmu a rychnovských kriminalistů s Obvodním oddělením Rokytnice v Orlických horách, jehož policisté prokázali velice dobrou osobní a místní znalost.

Por. Mgr. Alena Kacálková
2. července 2009

vytisknout  e-mailem