Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce „Chibalo“

RYCHNOVSKO - Stavební práce výměnou za řízky marihuany. 

Rychnovští kriminalisté odhalili další pěstírny marihuany v regionu.

Na základě informací, že v jednom objektu na Rychnovsku dochází k neoprávněnému pěstování rostlin konopí, začali rychnovští  kriminalisté tuto možnost prověřovat. Během několikaměsíční intenzivní práce soustředili potřebné důkazy proto, aby v úterý 17. října nad ránem proběhly na třech místech (okolí Rychnova nad Kněžnou a Vamberk) po předchozím zadržení tří osob domovní prohlídky.
Při nich u zadržených mužů (ročníky 1984, 1986 a 1983) policisté zajistili dostatek důkazního materiálu. Kromě rostlin konopí různého stáří a výšky i botanické a technické prostředky (pěstební stany, umělé osvětlení pomocí výbojek, ventilátory s uhlíkovými filtry, umělá hnojiva, větší  množství semen konopí různých druhů). Sofistikovaným pěstováním (tzv.indoor způsobem) získávali prošlechtěný kultivar rostliny druhu konopí s vysokým obsahem kanabinoidních  látek, ze kterých sušením získávali marihuanu, vypěstovanou ze semínek nebo řízků. Kromě toho pěstovali konopí i volně na svých zahradách.
Pěstební cykly u nich nepravidelně probíhaly nejméně od roku 2013. Při nich sklízeli desítky rostlin a prodali desítky gramů marihuany nejen svým známým. Dva z nich pěstovali rostliny v rodinných domech. Při jedné domovní prohlídce zajistili ve sklepě rodinného domu 105 rostlin v různé fázi vegetačního cyklu od 10 do 50 cm. Ve druhém domě zajistili v půdních prostorách přes 80 rostlin různého vzrůstu  a sušinu. Obvinění mezi sebou nakupovali také řízky rostliny marihuany, buď kus za 100 korun nebo výměnou za stavební práce na svých domech. Třetí obviněný pěstoval konopí nejméně od roku 2012 v bytě panelového domu, nejprve v upravené dřevěné skříni a později ve zděné pěstírně, kterou postavil v dětském pokoji.
Při domovních prohlídkách policisté zajistili také lysohlávky, pervitin, výpočetní techniku, mobilní telefony a další předměty, které  budou podrobeny odbornému a znaleckému zkoumání.
Dva obvinění jsou zaměstnaní, třetí pracuje jako OSVČ ve stavebnictví. Všichni jsou aktivními  uživateli drog a policii osoby známé, každý z nich už byl za jeden předchozí přečin odsouzen.
Realizace akce byla v režii rychnovských kriminalistů, spolu s nimi se ale na jejím uskutečnění podíleli i kolegové z Toxi týmu územních odborů v Hradci Králové, Trutnově a Ústí nad Orlicí, specialisté OKTE a policisté z několika obvodních oddělení.
V průběhu vyšetřování sdělil policejní komisař trojici obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými látkami a  s jedy (§283, odst 1, 2 písm. c) tr. zákoníku, za který jim  hrozí  trest odnětí  svobody na 2 roky až 10 let. Trojice je stíhaná na svobodě.

por. Mgr. Alena Kacálková
20. října 2017

Odkazy do noveho okna

Pěstírny marihuany

Pěstírny marihuany 

Detailní náhled

Pěstírny marihuany

Pěstírny marihuany 

Detailní náhled

Pěstírny marihuany

Pěstírny marihuany 

Detailní náhled

Pěstírny marihuany

Pěstírny marihuany 

Detailní náhled

Pěstírny marihuany

Pěstírny marihuany 

Detailní náhled

Pěstírny marihuany

Pěstírny marihuany 

Detailní náhled

Pěstírny marihuany

Pěstírny marihuany 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem