Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce "Bageta"

KRÁLOVÉHRADECKO - Vloupání do 30ti firem po celé ČR se škodou za 1,5 milonu objasněno! 

Ze zločinu krádeže, z přečinu poškození cizí věci a z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, spáchaných ve spolupachatelství, obvinil policejní komisař v těchto dnech trojici mužů - 36letého muže z Prahy a 37letého a 34letého muže z Kladna. Na případu spolupracovali královéhradečtí policisté s kolegy z jižních a ze středních Čech a z Vysočiny, kdy ve vzájemné spolupráci naplánovali zadržení trojice podezřelých z rozsáhlé majetkové trestné činnosti páchané na celém území České republiky.
 
Muži se zaměřovali na vloupání do různých firem, které si náhodně tipovali. Uvnitř se pak zaměřovali na krádeže výpočetní techniky a trezorů, ze kterých následně odcizili finanční hotovost a další věci, které se v nich nacházely.
 
Obviněným je kladeno za vinu, že v době od ledna 2013 do srpna 2013 vnikali do firem a jejich kanceláří na různých místech České republiky. Do objektu vnikali po překonání oplocení převážně vypáčením oken nebo dveří, kterými následně vnikli do prostor, přičemž vždy některý z trojice hlídal venku. Celkem se tak měli vloupat do zhruba 30ti firem, z toho do několika na Hradecku.

V Hradci Králové vnikli například začátkem dubna do akciové společnosti na ul. Akademika Bedrny, kde odcizili finanční hotovost, zlatou medaili a psí krmivo – vše za téměř 100 tisíc korun. Větší škodu ale také způsobili například i v obci Kamenice nad Lipou. Zde v květnu odcizili do podlahy přišroubovanou schránku a příruční pokladnu, ve které se nacházela cizí měna, včetně platebních karet i s PIN kódy. Zde způsobili škodu za téměř 300 tisíc korun.
 
Trojice obviněných je stíhána vazebně. Celkově způsobili škodu za 1,5 milionu korun (1,2 na odcizených věcech, 300 tisíc škoda poškozením). Dva nejstarší z dvojice nejsou policistům neznámí. Majetkové trestné činnosti se dopouštěli již v minulosti. V průběhu zadržení, které proběhlo ve spolupráci se Zásahovou jednotkou, policisté provedli domovní prohlídky. Při nich mj. nalezli i věci pocházející z trestné činnosti. Větší část odcizených věcí obvinění zpeněžili, peníze mezi sebe rozdělili a použili pro svoji potřebu. Sedmatřicetiletý muž se k trestné činnosti doznal, zbylí dva k věci odmítli vypovídat.
 
Pro zajímavost lze uvést, že tato akce získala krycí označení „Bageta“ z důvodu jedné ze stop (obalu z bagety), kterou právě v Hradci Králové pachatelé zanechali na místě činu.
 
Nyní jim hrozí až 8letý pobyt za mřížemi.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Zveřejněno: 28. listopadu 2013 v 10:30
Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem