Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Den s Policií České republiky

KARLOVY VARY - Den s Policií ČR v Karlových Varech. 

Sobotní odpoledne dne 27. května patřilo policistům Karlovarského kraje a jejich příznivcům. Od roku 2010, po vzniku Karlovarského kraje, je to první Den s Policií České republiky.
Policisté Krajského ředitelství PČR Karlovarského kraje připravili pro občany velmi zajímavé odpoledne plné ukázek, zábavy i poučení.
Odpoledne s Policií České republiky začalo v jednu hodinu slavnostním zahájením, příchodem Čestné jednotky Krajského ředitelství Policie ČR Karlovarského kraje v doprovodu jízdní policie.
Úvodní slovo patřilo náměstku ředitele plk. Mgr. Jiřímu Matoušovi, paní hejtmance Karlovarského kraje Mgr. Janě Vildumetzové a viceprezidentovi  Bavorské zemské policie Policejního presidia Horní Franky panu Udo Skrzypczakovi.
Návštěvníky této akce velmi zaujaly aktivní ukázky hipologické služby nebo speciální kynologie. Výcvik služebních koní a služebních psů zaujal nejednoho dospělého. Policisté z Odboru služební přípravy si připravili unikátní ukázky z přípravy sebeobrany, které nenechaly v klidu jediného kluka. Pořádková jednotka si připravila ukázku nácviku formací jednotky a družstev, zásah proti nepovolenému shromáždění a zneškodnění nebezpečného pachatele. Nebyla nouze ani o různé zvukové efekty. K vidění byl také policejní dron v letu nebo dvě ukázky z období 1. republiky ze života tehdejší galerky, se kterou četníci a policisté sváděli nelítostný boj. 
Vyvrcholením celého odpoledne byla ukázka vrtulníku Letecké služby Policie České republiky s označením BELL 412 společně se zásahovou jednotkou. Diváci viděli mimo jiné slaňování z vrtulníku nebo ukázku zásahové jednotky.
Kromě aktivních ukázek mohli návštěvníci projít řadou stánků, kde je čekalo nejedno překvapení nebo poučení.
Stánek prevence a dopravní policie byl téměř celé odpoledne v obležení.
Stánek dopravní policie nabízel ke zhlédnutí zastavovací pás, testy na zjišťování přítomnosti alkoholu a drog (drager, drugwipe), svítící tyč a další. Návštěvníci si mohli prohlédnout policejní techniku – motocykly BMW 800, BMW 1200, Jamahu 1300 s radarem, auto na šetření dopravních nehod, VW Passat s radarem i vozidlo Škoda s radarem. Nejen děti si mohly odnést reflexní pásky, reflexní vesty pro motorkáře a další drobnosti.
U stánku Odboru tisku a prevence na děti čekaly malé testy, za které dostaly děti sladkosti, omalovánky a pexesa. Zde se také mohli návštěvníci dozvědět praktické rady, jak se nestát obětí protiprávního jednání, jak zabezpečit svůj majetek a jak se správně chovat v silničním provozu. Zájemci o práci v řadách policie zde získali cenné informace o přijímacím řízení a podmínkách nástupu k policii.
Stánek pořádkové policie zaujal ukázkami nových uniforem, vybavením policistů jako např. neprůstřelné vesty, protiúderový komplet, přilba a štít, gumový i teleskopický obušek. Zaujalo i zařízení, které pomáhá policistům při pátrání v terénu po osobách a věcech. Mimo to, pořádková policie ukázala čtyřkolky, Škodu Octavia, loď, prám, sněžný skůtr aj. Zásahová jednotka ukázala své obrněné vozidlo Brd, které bylo také k prohlédnutí.
Cizinecká policie představila Schengenbus, ve kterém je skutečná laboratoř pro kontrolu dokladů, platidel a tiskopisů se stereomikroskopem nebo transportér s termovizí.
Bez zájmu nezůstal ani stánek se zbraněmi, kde si děti prohlédly nejenom zbraně, ale i vyrobily „zbrojní průkaz“. Dověděly se také zajímavé příběhy některých vystavených zbraní. Ve stánku kriminalistické techniky a expertiz (OKTE) si návštěvníci vyzkoušeli porovnávání otisků prstů, zjišťování dalších druhů stop a prohlédli si simulaci místa činu a práce techniků na místě činu. Pyrotechnická služba přijela vozidlem Ford RANGER vybaveným pomůckami pro vyhledávání a likvidaci pyrotechniky a munice. Ani tato služba nebyla bez zájmu.
Nechyběl stánek Zdravotní pojišťovny MV ČR, kde si děti vyzkoušely svoji fyzickou zdatnost. U stánku Asociace Záchranný kruh si zájemci mohli vyzkoušet pasivní a aktivní bezpečnostní prvky v autě, v domečku rizik mohli zjistit, kolik nebezpečí číhá na lidi doma. Za splnění úkolů, stejně jako u stánku tisku a prevence získali omalovánky, vystřihovánky a jiné drobné odměny.
Nejednoho návštěvníka zaujaly historické uniformy strážníků a policie z doby 1. republiky, také vozový park bezpečnostních sborů od roku 1918 – 1990 (četnický autokar zn. Walter, motocykl Praga 500BD  a další). K vidění byl i improvizovaný tábor Stráže obrany státu.
Na Den s Policií ČR přijeli i pozvaní hosté - policisté z Bavorské zemské policie Policejního presidia Horní Franky, kteří s sebou přivezli vozidlo pro zpracování dopravní nehod VW T6 4Motion a služební motorku BMW R 1200RT. Ve stánku získali návštěvníci informace o bavorské policii. Informace tlumočil přítomný český policista. Nejenom děti ocenili možnost vyrobit si památeční odznak se svým jménem a německým a českým znakem policie.
Nevšední a skutečně velký zájem byl také o prohlídku budovy policejního ředitelství. Účastníci se dozvěděli historii budovy a její funkci, viděli fotokomoru kriminální policie, policejní cely, speciální výslechovou místnost, integrované operační středisko a ředitelnu. Pro velký zájem byli policisté nuceni zvýšit počet prohlídek.
Na zahájení a během dne hrála k poslechu Hudba Hradní stráže a Policie ČR, která přispěla k dobré náladě.  Děti i dospělí měli v nabídce velmi zajímavý program, počasí přálo a nejeden návštěvník si odnesl na památku drobné předměty jako například reflexní vesty pro motorkáře, reflexní pásky, omalovánky, pexesa, sladkosti, otisky prstů, odznaky, vlaječky a další věci, dětem udělaly také radost balonky s policejním logem.
Přestože v květnu probíhá množství společensko-kulturních akcí, účast diváků byla veliká.
Den se vydařil ke spokojenosti organizátorů, policistů i návštěvníků.
Pevně doufáme, že první Den s Policií České republiky odstartoval tradici, na kterou se mohou těšit všichni občané Karlovarského kraje.

por. PhDr. Papežová Zdeňka

mjr.Mgr. Bohmová Kateřina
29.5.2017

Odkazy do noveho okna

slavnostní zahájení 1

slavnostní zahájení 1 

Detailní náhled

ukázky techniky

ukázky techniky 

Detailní náhled

stánek 1

stánek 1 

Detailní náhled

Den s PČR 2

Den s PČR 2 

Detailní náhled

Den s PČR 3

Den s PČR 3 

Detailní náhled

Den s PČR 3

Den s PČR 3 

Detailní náhled

Den s PČR 4

Den s PČR 4 

Detailní náhled

Den s PČR 5

Den s PČR 5 

Detailní náhled

Ukázka práce policie

Ukázka práce policie 

Detailní náhled

ukázka práce policie 2

ukázka práce policie 2 

Detailní náhled

ukázka práce policie 3

ukázka práce policie 3 

Detailní náhled

ukázka práce policie 4

ukázka práce policie 4 

Detailní náhled

Den s PČR

Den s PČR 

Detailní náhled

policejní vozidla

policejní vozidla 

Detailní náhled

přílet policejního vrtulníku

přílet policejního vrtulníku 

Detailní náhled

ukázka práce policie

ukázka práce policie 

Detailní náhled

ukázka zásahové jednotky

ukázka zásahové jednotky 

Detailní náhled

Den s PČR

Den s PČR 

Detailní náhled

Den s PČR 1

Den s PČR 1 

Detailní náhled

slavnostní zahájení

slavnostní zahájení 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem