Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akademie třetího věku

KUTNOHORSKO – Účastníci byli upozorněni na možná rizika. 

Policistka z oddělení tisku a prevence policejního územního odboru Kutná Hora por. Mgr. Vendulka Marečková společně se strážníkem kutnohorské městské policie Pavlem Čihákem se v úterý 31. října letošního roku účastnili v odpoledních hodinách v kutnohorském hotelu Mědínek přednášky v rámci dalšího ročníku Akademie třetího věku, věnované tématu „Stop násilí na seniorech“, „Reflexní prvky v dopravě – Vidíme se?“ a „Život 90“

Na padesát účastníků mělo možnost seznámit se s problematikou kriminality na nich páchané, zejména s problematikou tzv. „podomních prodejců“, což bylo předneseno v několika případech z praxe. Pozornost byla zaměřena i na kapesní krádeže a domácí násilí.

Přítomní byli upozorněni na účinnost novely zákona č. 361/2000 Sb. o pozemních komunikacích. Kde je mimo jiné zavedena nová povinnost pro chodce a to mít na sobě reflexní prvky. „Pohybuje-li se chodec mimo obec za snížené viditelnosti po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením, je povinen mít na sobě prvky z retro reflexního materiálu umístěné tak, aby byly viditelné pro ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích“. V případě porušení této povinnosti není stanovena žádná speciální sankce. Stejně jako v jiných případech, kdy chodec poruší pravidla silničního provozu, může policista daný přestupek řešit domluvou nebo uložit na místě pokutu v rozmezí od 0 - 2.000,-Kč, ve správním řízení je pak sankce 1.500,-Kč až 2.500,-Kč. Hlavním smyslem tohoto nového pravidla je zejména prevence, nikoli represe.

Na zviditelnění chodců Policie ČR dlouhodobě spolupracuje s BESIPem v rámci kampaně „ Vidíme se?“. Kampaň je rozdělena do několika fází, které si kladou za cíl naučit chodce používat reflexní prvky.

Závěr byl věnován dotazům, beseda měla úspěch a ze strany policie byla přislíbena další spolupráce. Každý účastník setkání obdržel reflexní tašku, reflexní pásku a policejní křížovky (ne)jen pro seniory.

por. Mgr. Vendulka Marečková
tisková mluvčí
P ČR Kutná Hora
31. října 2017

vytisknout  e-mailem