Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

„Airsofťáci“ hazardují se svými životy

Prachatice – Držení těchto zbraní je jasně dané příslušným zákonem, je na místě ho jen dodržovat.  

Držitelé airsoftových zbraní, tedy zbraní kategorie „D“, hazardují se svými životy, pokud nectí literu zákona o zbraních a střelivu a i přes zákaz tyto zbraně nosí viditelně na místech veřejnosti přístupných nebo dokonce na těchto místech s nimi střílí. V době kdy se všude mluví o hrozbě možných teroristických útoků, si neuvědomují neuváženost svého jednání, kdy svým jednáním mohou u spoluobčanů vzbudit i bezprostřední pocit ohrožení a zároveň tím uvádějí bezpečnostní složky do stavu plné pohotovosti s možnosti využití krajních prostředků k odvrácení potenciálního nebezpečí.

Nedávný případ se stal ve městě Vimperk, kde se občan s airsoftovou zbraní - samopal AK 47 procházel po městě a vzhledem k tomu, že tuto zbraň měl předtím v opravě, tak i na několika místech z důvodů zkoušky z této zbraně vystřelil. Tento incident oznámil vyděšený občan na linku tísňového volání 158, čímž zmobilizoval policisty, kteří v plné zbroji s ochrannými prostředky vyjeli incident prověřit. Dalším šetřením bylo zjištěno, že se jedná o airsoftovou zbraň. Pokud bude v rámci zkoumání potvrzeno, že se jedná o zbraň kategorie „D“, hrozí osobě postih za přestupek podle zákona o zbraních a střelivu až do výše 30 000 korun, včetně možnosti propadnutí zbraně.

Policie České republiky proto žádá majitele airsoftových zbraní o dodržování litery zákona o zbraních a střelivu tak, aby se předešlo možnému fatálnímu následku při případném zákroku bezpečnostních složek.

por. Bc. Martina Joklová, pt.pis@pcr.cz

10. ledna 2016

vytisknout  e-mailem