Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Agresivní muž měl doma velké množství zbraní

TRUTNOVSKO - Je vazebně stíhán za nedovolené ozbrojování 

Zásahová jednotka Královéhradecké policie zadržela na Trutnovsku v podvečerních hodinách ve čtvrtek 19. 3. 2015 osmapadesátiletého muže, kterého trutnovští kriminalisté následující den obvinili ze spáchání zločinu nedovoleného ozbrojování a současně podali k rukám státního zástupce podnět na jeho vzetí do vazby. Soudce Okresního soudu v Trutnově návrh státního zástupce akceptoval a na obviněného uvalil vazbu.
 
Muž je obviněn, že si, ačkoliv není držitelem zbrojního průkazu ani zbrojní licence, opatřil, držel, přechovával a upravoval zbraně, mezi kterými byly i zbraně, střelivo a doplňky patřící do kategorie zakázaných, či podléhajících povolení či ohlášení.
 
Trutnovští kriminalisté získali díky vlastnímu operativnímu šetření velmi reálné informace, že muž disponuje několika zbraněmi a na veřejnosti vyhrožuje jejich použitím, přičemž se choval k okolí agresivně a impulzivně. Podle dalších operativně zjištěných informací se kriminalisté domnívali, že muž vlastní krátkou a pravděpodobně i dlouhou střelnou zbraň, včetně munice. V minulosti sice byl držitelem zbrojního průkazu, ten mu byl ale odebrán z důvodu porušení důležité povinnosti vyplývající ze zákona o zbraních a střelivu. V době zákroku měl při sobě v kožené brašně mimo jiné elektrický paralyzér, teleskopický obušek a slzotvorný prostředek.
 
Při domovních prohlídkách a prohlídkách nebytových prostor, které byly prováděny bezprostředně po jeho zadržení a při kterých policisté důkladně prohlédli celkem 10 jemu patřících nemovitostí a aut (2 domy, 1 byt, 5 garáží, 2 auta), zajistili velké množství zbraní, munice a výbušnin:
  • samopal vz. 26, ráže 7,62 x 25, který je dle zákona o zbraních zařazen do kategorie A, tedy zbraní zakázaných. Ve zbrani byl napáskovaný zásobník, včetně dalších plně připravených zásobníků uložených ve snadno přístupné skříňce
  • opakovací pušku zn. J.P. Sauer + Sohn Suhl, mod. 98k, ráže 8 x 57 IS, která byla využívána za 2. světové války. Zbraň je plně funkční, byla připravena k použití.
  • opakovací malorážku, ráže .22 LR, (závěr 856) s optickým zaměřovačem. Původně dlouhá zbraň je podomácku upravená, nyní má zkrácenou hlaveň a pažbu s podomácky vyrobenou, sklopnou ramenní opěrkou a s 2 tlumiči výstřelu (zakázaný doplněk zbraně). Kriminalisté ji nalezli s nábojem v nábojové komoře.
  • samonabíjecípistoli, výrobce Spreewerk, vz. P 38, ráže 9 mm Luger. Zbraň byla položena v kuchyni na židli, přikrytá hadrem, s nábojem v nábojové komoře, připravena ke střelbě. Během domovní prohlídky se obviněný opakovaně dožadoval vstupu do kuchyně včetně sejmutí policejních pout. V kuchyni byla později nalezena výše uvedená pistole.
  • více než 3 kg výbušniny TNT, včetně rozbušek, elektrických palníků, bleskovic a zápalnice
  • téměř 7 tisíc kusů nábojů do zbraní kategorií A,B,C, včetně několika nábojů s řízenou deformací.
Kriminalisté při domovních prohlídkách zajistili také různé návody na úpravu zbraní, střeliva a výrobu tlumičů výstřelu.
 
Kromě trutnovských kriminalistů se do pátrání po zbraních zapojili i psovodi se psy speciálně vycvičenými na vyhledávání zbraní a střeliva, kteří přijeli z Libereckého a Ústeckého kraje. Policisté z pyrotechnické služby zajistili výbušniny a komponenty k nim.
 
Bezprostředně po zadržení muž odmítal s policisty spolupracovat a odmítal nelegálně držené zbraně a střelivo vydat s odůvodněním, že se nebude mít čím bránit v čase války. Po té s vydáním zbraní souhlasil, nicméně kriminalisté zjistili, že zdaleka ne všech. Tvrdil, že nelegálně držené zbraně a střelivo drží pouze v jednom ze svých objektů a že je tedy kriminalistům vydá. Po nalezení všech zbraní a munice bylo zřejmé, že vypovídal účelově. Prohlídkou jednoho z objektů policisté také zjistili, že v podkroví u střešního okna měl vybudovanou jakousi pozorovatelnu s dalekohledy, odkud pravděpodobně pozoroval okolí.
 
Kriminalisté nařídili samozřejmě několik znaleckých zkoumání, zaměřených zejména na zajištěné zbraně, střelivo a výbušniny a také na zkoumání zdravotního stavu obviněného muže.
 
Pokud bude muž odsouzen, hrozí mu trest odnětí svobody v trvání až 8 let.
 
mjr. Mgr. Ivana Ježková, 24.3.2015, 11:00
Odkazy do noveho okna

TU-nedovolené ozbrojování

TU-nedovolené ozbrojování 

Detailní náhled

TU-nedovolené ozbrojování

TU-nedovolené ozbrojování 

Detailní náhled

TU-nedovolené ozbrojování

TU-nedovolené ozbrojování 

Detailní náhled

TU-nedovolené ozbrojování

TU-nedovolené ozbrojování 

Detailní náhled

TU-nedovolené ozbrojování

TU-nedovolené ozbrojování 

Detailní náhled

TU-nedovolené ozbrojování

TU-nedovolené ozbrojování 

Detailní náhled

TU-nedovolené ozbrojování

TU-nedovolené ozbrojování 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem