Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Agresivní mladík je obviněn z trestného činu

JIHLAVSKO: Mladý muž měl téměř dvě a půl promile alkoholu 

Když byli policisté přivoláni k domu, kde se dle přijatého oznámení nacházel agresivní mladík, který ničil majetek, ještě nikdo netušil, že tím útočník teprve začíná. Nejen, že následně napadl zakročujícího policistu, ale o další útok se pokusil v policejním vozidle a v klidu nehodlal být mladík ani na záchytce. Kuráž a agresivitu mu dodaly téměř dvě a půl promile alkoholu, opilý byl i přes to, že mu ještě není ani osmnáct let. Mladík je obviněn ze spáchání trestného činu.

K případu došlo v druhé polovině února v Jihlavě. Před jednou hodinou v noci byli policisté přivoláni k domu, před kterým se nacházel agresivní mladý muž. Na místo vyjela hlídka situaci prověřit. Policisté šli směrem k domu za účelem provedení nezbytných úkonů. Podezřelý mladík se schovával, odmítal uposlechnout pokyny a náhle se proti jednomu z policistů rozeběhnul. Policista rychle zareagoval, při zákroku ale utržil ránu do oblasti hlavy a utrpěl tak zranění. Mladíka, který se choval stále útočně a agresivně, policisté zajistili. Při dechové zkoušce mu naměřili hodnotu 2,37 promile alkoholu. Opilý sedmnáctiletý mladík směřoval po lékařském vyšetření na protialkoholní záchytnou stanici. O další napadení se pokusil při svém transportu v policejním vozidle a v útoku vůči svému okolí opilý mladík pokračoval i při umístění na protialkoholní záchytné stanici.
Policisté informovali zákonného zástupce mladistvého. Místo činu ohledali a zadokumentovali. Prověřování případu převzali jihlavští kriminalisté. Provedeným šetřením policisté zjistili, že opilý mladík byl před útokem na návštěvě v bytě, kde poškodil vybavení, a proto byl ostatními přinucen odejít z bytu ven. Také na ulici se ale choval i nadále natolik agresivně, že si jeho násilné jednání vyžádalo přivolání policie.

Po vystřízlivění byl zadržený mladík převezen na oddělení. Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů jeho trestní stíhání. „Mladistvý je obviněn ze spáchání provinění násilí proti úřední osobě,“ řekl mjr. Mgr. Jakub Pivoňka, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný mladík byl v minulosti za trestnou činnost již trestán. Po provedení nezbytných úkonů byl mladík propuštěn a je stíhán na svobodě. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

V souvislosti s poškození vybavení bytu je mladík podezřelý ze spáchání přestupku proti majetku a dále přestupku proti veřejnému pořádku vzhledem k tomu, že neuposlechl výzvy policistů. Při zákroku proti němu situaci na místě navíc ztěžoval ještě jiný opilý muž, který rovněž odmítal uposlechnout opakované výzvy. Při dechové zkoušce policisté osmadvacetiletému muži naměřili hodnotu 2,41 promile alkoholu a také on střízlivěl na protialkoholní záchytné stanici. Podezřelý je ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku.

Policisté šetří dále také podezření ze spáchání přestupkového jednání ze strany osoby, která mladistvému alkohol podala. O případu informovali rovněž odbor sociálně právní ochrany dětí.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
29. února 2024

vytisknout  e-mailem