Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Aby nebyla Popelkou…“

MS kraj - preventivní akce a projekty v roce 2015 

 

prevence.JPG

Rok 2015 přinesl víc než 760 rozličných preventivních akcí, zcela nové a úspěšné preventivní projekty i souhrnné a přehledné informace ve zřízeném odkazu „Prevence.“ 

Nedílnou součástí služby moravskoslezských policistů je také prevence protiprávního jednání. V letošním roce bylo realizováno hned několik zcela nových, a nutno dodat, že úspěšných preventivních projektů či kampaní, zaměřených k širokému spektru veřejnosti. Pokračovali jsme ovšem také v některých předchozích zdařilých preventivních akcích.

Oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje systematicky zastřešuje veškeré preventivní aktivity jednotlivých skupin tisku a prevence územních odborů a Městského ředitelství policie Ostrava. Policisté oddělení/skupin tisku a prevence moravskoslezské policie i policisté pořádkové služby v letošním roce realizovali víc než 760 rozličných preventivních akcí, zejména besed, přednášek, seminářů s tématem trestní odpovědnosti, nebezpečí internetu, dopravní výchovy, bezpečnosti seniorů a dalšími. Na téměř 300 těchto aktivitách spolupracovali policisté pořádkové, dopravní služby. Všem, kteří se věnují této klíčové problematice předcházení protiprávního jednání tak náleží poděkování. V našem kraji prevence není nechtěnou „Popelkou,“ nýbrž jí věnujeme náležitou pozornost, jako zásadní součásti policejní služby. Každý trestný čin či přestupek, jemuž se podařilo vhodnou prevencí předejít, je úspěchem.

 

Reflexy.JPG

Přehlednost, aneb vše na jednom místě na internetu i letáku…

 

Letos byl na homepage internetových stránek moravskoslezské policie zcela nově zřízen odkaz „Prevence“ (http://www.policie.cz/clanek/moravskoslezsky-kraj-odkazy-prevence-prevence.aspx). Veřejnost i policisté díky odkazu naleznou ihned a velmi přehledně informace k problematice prevence, od kontaktů, přehledu rozličných preventivních akcí a nabídky možných vzdělávacích aktivit, až po zbrusu nové preventivní kampaně či projekty.

Preventivní činnost moravskoslezské policie je spolu s kontakty jednotlivých preventistů shrnuta v letáku „Informujeme, radíme, prezentujeme.“ Zejména pedagogové či sociální pracovníci tak naleznou přehledně informace, které potřebují k realizaci požadovaných preventivních aktivit svých subjektů.

 

řídímbezopice2.JPGŘídím bez opice

Letošní novinky…

 

Cílem projektu „Řídím bez opice“ – je snížení protiprávního jednání pod vlivem alkoholu či drog v souvislosti s řízením motorových vozidel. Projekt je určen budoucím řidičům (uchazečům o řidičská oprávnění), ale také široké veřejnosti. Řidiči si mohli vyzkoušet řízení se speciálními brýlemi, imitujícími specifické situace. Detailněji se dočtete v odkazu: http://www.policie.cz/clanek/ridim-bez-opice.aspx.

K prevenci majetkové trestné činnosti vznikla nová moravskoslezská kampaň„Kdo s koho.“Zahrnuje apel na širokou veřejnost, aby dbala základních zásad bezpečného nakupování a nestala se obětí majetkové trestné činnosti. Nápaditě zvolený název „Kdo s koho,“ veřejnost upoutával nejen obsahem sdělení, ale také polemikou nad správností gramatického pojetí textu. Tiskoviny kampaně nesly vyobrazení figurantů v bílém a černém kimonu, znázorňující symbolický boj dobra se zlem. V rámci kampaně jsme užili ovšem nejen tiskovin, ale rovněž obrazového a zvukového spotu. Více o kampani naleznete v tomto odkazu: http://www.policie.cz/clanek/kdo-s-koho.aspx

Naší nejmladší kampaní je novinka s názvem „Bereš? Zemřeš!!“ Zejména mládež upozorňujeme na rizika spojená s užíváním omamných a psychotropních látek, současně informujeme cílovou skupinu nejen o možných zdravotních, sociálních následcích, ale dospívající zejména zpravuje o rovině trestněprávní. Vzhledem k fatálním následkům, které užití omamných a psychotropních látek může znamenat, volili jsme pro vizuál kampaně nejen název „Bereš? Zemřeš!!“ ale také fiktivní inzerát. Smrt hledá mladé, naivní lidi s nízkým sebevědomím…Podrobnější informace o této kampani včetně doprovodného materiálu v podobě letáků, plakátů, audispotů a videospotu naleznete v  tomto odkazu: http://www.policie.cz/docDetail.aspx?docid=22132115&docType=ART.

Oblíbené…

Z mnoha dalších, v předchozím období, realizovaných projektů zmíníme unikátní moravskoslezské  „Policejní pohádky,“ které letos oslavily „první narozeniny“ a díky jejich oblíbenosti existují již ve 14 500 kusech. Policista Honzík a spravedlivý soudce Přemysl se stali vzory mnoha našich nejmenších…

mjr. Mgr. Gabriela Holčáková

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje | OTP

29. 12. 2015

                                                                                                                                                                                  

                                                   

 

 

 

vytisknout  e-mailem