Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Aby na silnicích bylo bezpečno

Louny – Dopravní nehody; Motorkářská sezóna; Uplynulé dopravní akce TISPOL. 

Přehled dopravní nehodovosti od 5. 3. do 11. 3. 2018
Desátý týden tohoto roku přinesl policistům z lounského okresu k řešení 32 dopravních nehod. Jsme rádi, že stále trvá příznivá bilance a v důsledku kolizí nedošlo od začátku roku k žádnému úmrtí. Bohužel jsme v tomto týdnu zaznamenali jedno těžké zranění a 11 lehkých. Celková škoda způsobená karamboly se vyšplhala až na 1, 799 milionu korun. Jako hlavní příčina, s počtem 14 dopravních nehod, byl opět způsob jízdy. Rychlost se podílela na karambolech v 10 případech. Sedmkrát stál za nehodou střet se zvěří. Jednou byla způsobena dopravní nehoda kvůli nesprávnému předjíždění. Policisté při dechových zkouškách dokonce odhalili v jednom případě přítomnost alkoholu v těle řidiče.
O víkendu se přihodilo 8 dopravních nehod. Lehce se při nich zranily 3 osoby a těžké zranění bylo způsobeno také právě v těchto dnech. Celková majetková škoda dosáhla částky 357 tisíc korun. Rychlost byla příčinou dvou střetů. Způsob jízdy a zvěř pod koly vozidel, to byl důvod celkem šesti dopravních nehod.

Sezóna motorkářů pomalu začíná
Je nutné podotknout, že zmiňované těžké zranění se týká motorkáře. Ten bohužel zřejmě svou nepozorností narazil do před ním jedoucího vozidla. I když v tomto případě nebyla zřejmě chyba na straně řidiče automobilu, i přesto chceme upozornit tyto účastníky silničního provozu, aby měli na paměti, že jaro již „klepe na dveře“ a na silnicích se začínají objevovat také řidiči motocyklů. Buďte prosím ostražití.

Zároveň chceme ale upozornit řidiče motocyklů, že i když už sluníčko dává o sobě znát, tak silnice jsou stále prochladlé a po zimě se na silnici také mohou nacházet nečistoty, například štěrk. Buďte proto velice opatrní při projíždění zatáčkami a při brždění. Uzpůsobte také svou rychlost, aby váš začátek dlouho očekávané sezóny nedopadl tragicky. Buďte prosím ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu. Jak naznačuje těžké zranění z minulého týdne, nezapomeňte předpovídat možná rizika. Na rozdíl od řidičů automobilů, kteří jsou v případě čelního nárazu chráněni deformační zónou vozu, vy jste chráněni jen přilbou a oblečením.

Uplynulá dopravní akce
Lounští dopravní policisté se v prvním březnovém dnu zaměřili na dodržování povinností při provozování silniční nákladní a osobní dopravy. V rámci dopravní akce TISPOL kontrolovali například dodržování doby řízení, dodržování bezpečnostních přestávek, manipulaci s kontrolními zařízeními. Policisty zajímala také přeprava nebezpečných věcí, technický stav, správné zabezpečení a upevnění přepravovaného nákladu. Samozřejmě v rámci této akce pátrali po osobách, věcech i odcizených vozidlech. Hlídka dopravních policistů zkontrolovala v tomto dni 11 vozidel. Zjistili pro řidiče příznivé výsledky, pouze dvě porušení právních předpisů. Jedno vozidlo nemělo uspokojivý technický stav a u druhého vozidla řidič nedodržel zákonnou přestávku v řízení.

Další z dopravních akcí TISPOL proběhla 12. března od osmé do sedmnácté hodiny. Tentokrát se dopravní policisté zaměřili na zákonem danou povinnost, která ukládá pasažérům vozidel být za jízdy připoután bezpečnostními pásy. Samozřejmě dohlíželi i na dodržování dalších obecně platných ustanovení, které řidiči musí dodržovat. Strážci zákona zkontrolovali 14 vozidel, u kterých a zjistili  10 přestupků. Neukáznění řidiči obdrželi ve 3 případech pokutu za rychlost a stejný počet za způsob jízdy. Řidiči byli 2krát přistiženi při telefonování a v jednom případě vyjel řidič na silnice s vozidlem, u kterého nebyl vyhovující technický stav. Jednu pokutu policisté uložili za nedodržení povinnosti o bezpečnostních pásech. Strážci zákona měli ten den napilno. Nejen že kontrolovali v uvedenou dobu řidiče, ale také museli plnit jiné povinnosti, jako bylo zpracování dopravní nehody a řízení dopravy při jiném střetu vozidel.
  
Organizace TISPOL (European Transport Police Network) představuje síť evropských dopravních policií. Založena je na předávání zkušeností a informací, sdružuje policejní sbory v oblasti dopravní problematiky. Hlavním cílem je realizace dopravně bezpečnostních akcí napříč Evropou se zaměřením na konkrétní problematiku, jako je alkohol a drogy, rychlost či nákladní a autobusová doprava.


prap. Mgr. Irena Pilařová
Oddělení tisku a prevence Louny
email: krpulk.kr.pis.ln@pcr.cz
13. března 2018

vytisknout  e-mailem