Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Absolutně dobré zprávy…“

Ms kraj - kriminalita v kraji klesá 

 

Vyrocni_TK_03.JPG


Kriminalita v kraji klesá, je nejnižší od roku 1989. Moravskoslezští policisté prověřovali v roce 2016 celkem 26 528 trestných činů, což znamená v meziročním srovnání pokles o téměř 13 procent. Pachatelé byli přitom zjištěni v polovině případů (konkrétně v 13 396 skutcích), což činí 50,50 procent. Jde o nejlepší výsledek, co se týče zjištění pachatelů, za posledních 13 let.

 

Nejvíc trestných činů bylo již tradičně spácháno na území Městského ředitelství policie Ostrava a to celkem 11 187 trestných čin, což jej řadí v zatíženosti za osm krajských ředitelství. Dalším zatíženým teritoriem je Karvinsko s 5 295 skutky, Frýdeckomístecko s 3 437 trestnými činy. Na opačné straně spektra je pak územní odbor Bruntál s 1 674 spáchanými skutky a Novojičínsko s 2 325 případy i Opava s 2 402 trestnými činy. Největší pokles spáchaných trestných činů jsme registrovali na Opavsku (téměř o pětinu, konkrétně 18,8 procent) a Karvinsku (o 16,4 procent). Pro doplnění je možné uvést, že na celém území České republiky pak bylo vloni prověřováno 218 432 trestných činů.

K nejčastějším trestným činům, spáchaným vloni v Moravskoslezském kraji, náležely krádeže věcí z vozidel (2 395 případů). Stejně tomu bylo i v předchozím roce 2015. O čtvrtinu se zvýšil počet náhlých výjezdů naší zásahové jednotky. Policisté jednotky zadrželi celkem 80 pachatelů trestné činnosti, přičemž 22 bylo ozbrojeno zbraní, což činí téměř stoprocentní nárůst.

Na lince 158 jsme v roce 2016 přijali celkem 138 598 volání. V regionu bylo spácháno 17 zvlášť závažných zločinů vražd, ve všech případech policisté zjistili pachatele. Dlouhodobě se kriminalisté naší „násilné“ řadí k nejúspěšnějším v zemi. Úspěšnější však byli moravskoslezští policisté také při odhalování trestné činnosti související s výrobou drog. Celkem se jednalo o zjištění 460 podezřelých osob, zajištěno bylo 51 pěstíren. Odhalování této trestné činnosti náleží dlouhodobě k našim prioritám.

Nezastupitelná role v souvislosti s kriminalitou náleží preventivní činnosti. Na každém obvodním oddělení moravskoslezské policie byl vloni nominován minimálně jeden policista, který se každoměsíčně věnuje preventivním aktivitám (například besedám, seminářům ve školách či klubech seniorů apod.) přímo ve svém služebním teritoriu. Tento „tým“ má aktuálně 66 policistů a realizuje preventivní činnost přímo na území „svého“ obvodního oddělení. V roce 2016 jsme rovněž do praxe uvedli zcela nový preventivní projekt pro seniory, publikaci „Černá kronika aneb ze soudních síní,“ detailně viz http://www.policie.cz/clanek/cerna-kronika-aneb-ze-soudnich-sini.aspx. A žádanou novinkou je i zbrusu nová didaktická hra „Učíme se s Honzíkem aneb Policejní pohádky hrou“ pro děti prvního stupně základních škol, více na http://www.policie.cz/clanek/novinka-v-oblasti-vychovy-deti.aspx.

Detailněji k bilanci kriminality v roce 2016 v našem kraji v přiložené prezentaci.

Vybrali jsme z monitori:  Ms Deník, Mf DNES

mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
31. 1. 2017

                                                                                                                                                                                 

                                                   

 

vytisknout  e-mailem