Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

A zase ten alkohol

NÁCHODSKO – Orientační dechová zkouška na alkohol ukázal 1,9 promile. 

Jak ukazují výzkumy, alkohol se podepisuje na způsobu řízení. Již při překročení hranice půl promile začíná převažovat negativní vliv na lidský organismus. Člověk se stává apatickým, snadno upadá do depresí a je celkově v útlumu. Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu a přeceňování řidičských schopností, ale má výrazný vliv na periferní vidění. Zvýšená míra v krvi řidiče způsobuje tunelové vidění.

Do alkoholové pasti se přitom zdaleka nemusí dostat člověk, který usedne za volant bezprostředně po konzumaci alkoholu. Stejně zrádný a nebezpečný je tzv. zbytkový alkohol. Pro ten je charakteristické omezené vnímání. Řidič snadno něco přehlédne, je v útlumu, má opožděné reakce.

Ve středu 29.6.2022 krátce po půlnoci při provedené silniční kontrole náchodští policisté narazili na řidiče, kterého vyzvali k provedení orientační dechové zkoušky. Ta ukázala první hodnotu 1,7 promile alkoholu, následně druhá pak 1,9 promile alkoholu v dechu. Muži hrozí za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky až rok ve vězení.

Nebezpečnou jízdou, bezohledností řidičů a nedodržováním předpisů dochází často i k vážným dopravním nehodám. Všichni účastníci silničního provozu si musí uvědomit, že porušováním dopravních předpisů a stoupající agresivní jízdou není možno zajistit bezpečnost v silničním provozu. I přes veškerou snahu policistů prováděním dopravních akcí a zvýšeným dohledem na pozemních komunikacích není na našich silnicích úplně bezpečno, neboť především řidiči a všichni účastníci silničního provozu musí být ohleduplní a mít společný zájem, a to je snížit počet dopravních nehod na našich silnicích.

por. Mgr. Lucie Konečná
29.6.2022, 09:30hod.

vytisknout  e-mailem