Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

A zase ta „opice“ aneb Řídím bez opice

Špatný odhad vzdálenosti, rozdvojené vidění, nesoustředěnost, pocit, že řídím vozidlo rovně, že to zvládnu, cestu přece dobře znám a mnohdy mylná představa, že se mi nemůže nic stát… 

"opice".JPGTo je výčet možných situací, které zažívá člověk, který řídí vozidlo pod vlivem alkoholu nebo drog. S ohledem na výše popsané, moravskoslezská policie, přichází s opakováním inovativního preventivního projektu „Řídím bez opice“. 
Preventivní akci zrealizujeme v sobotu 23. dubna 2016 od 8:00 hod. do 18:00 hod v Centru bezpečné jízdy Ostrava. Hlavním cílem projektu je snížení počtu protiprávního jednání pod vlivem alkoholu či drog v souvislosti s řízením motorového vozidla.
Účastníci budou mít možnost vyzkoušet si na pěti stejných stanovištích jízdy pod „vlivem“ alkoholu či drog. Pomocí simulátoru vidění opilého řidiče tzv. alkobrýlí a simulátoru účinku požití marihuany tzv. drogobrýlí budou řídit své vozidlo po vymezené trase. Nejprve si trasu projedou „za střízliva“ a následně s výše uvedenými brýlemi. Účastníci budou muset před každou jízdou dojít k vozidlu, odemknout jej, nastartovat a jízda již bude na jejich osobní odvaze.

jízda s brýlemi.JPGZ proběhlé akce v loňském roce první jízda (jednoduchá osmička okolo kuželů) nečinila nikomu problém. Druhá jízda pod „vlivem alkoholu“ za přispění tzv. alkobrýlí už byla z pohledu diváka zajímavější. Většina zúčastněných se rozjela. Ve chvíli, kdy se přiblížili ke kuželu, brzdili a měli problém jej objet. V této chvíli si každý za volantem uvědomoval možná rizika, která mohou nastat na silnici v opilosti. Třetí jízda simulovala účinky požití marihuany s pomocí tzv. drogobrýlí. I tyto jízdy byly obdobné. Časově delší a na manipulaci s vozidlem pro řidiče náročnější.
Po jízdách následuje krátká beseda s dopravními policisty na téma alkohol a drogy za volantem. Absolventi této akce dostanou jednorázový alkohol test pro orientační zjištění alkoholu v dechu a samolepku na vozidlo s logem projektu. Samolepka vtipnou formou upozorní ostatní řidiče, že vozidlo řídí zodpovědný řidič a účastník této preventivní aktivity.
Předchozího běhu se účastnilo okolo 150 řidičů ať už z řad veřejnosti nebo žáků autoškol. Z vyplněných dotazníků od účastníků vyplývá, že preventivní aktivitu doporučují opakovat. Měli by ji absolvovat žáci autoškol či začínající řidiči. Dále vyplynulo, že tato aktivita je odradila od případné budoucí jízdy pod vlivem alkoholu či drog.
Co mám pro svou účast udělat?

  •  zaregistrovat se na www.centrum.libros.cz
  •  včas přijet svým vozidlem do areálu
  •  nebo se dotazovat v autoškole svého instruktora, zda se autoškola bude účastnit

beseda.JPGV předchozím běhu jsme zaznamenali vysoký zájem z řad veřejnosti, ale poněkud malý zájem ze strany provozovatelů autoškol.  Apelujeme na zájemce o řidičské oprávnění, aby nenechávali výcvik „pouze“ na autoškolách, ale i svým iniciativním přístupem (dotazováním u provozovatelů autoškol, zda se již účastnili nebo účastnit budou, nebo u svých rodičů) se chtěli zúčastnit této nenáročné aktivity. Na základě této vlastní zkušenosti se mohou vyvarovat budoucí jízdy pod vlivem alkoholu či drog a tímto přispět k větší bezpečnosti na cestách.
Účelem celé akce je uvědomění si možných rizik a následků v souvislosti s jízdou pod vlivem alkoholu či omamných látek. Předpokládáme, že na této osobní reálné zkušenosti zúčastněné odradíme od budoucí jízdy pod vlivem alkoholu nebo omamných látek.  Věříme, že tuto zkušenost budou šířit dál ve svém okolí a sami budou aktivně iniciovat bezpečnou jízdu bez ovlivnění alkoholem či drog.

Projekt je realizován společně se sdružením Ostrava bezpečná doprava !!! a Magistrátem města Ostravy (odborem dopravně správních činností).

por. Mgr. Kateřina Špoková
STP Ostrava
8. dubna 2016
 

vytisknout  e-mailem