Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Koupil si falešné maturitní vysvědčení

Objednal si ho přes internet za 12 tisíc korun, teď mu hrozí až tři roky vězení  

Devatenáctiletý mladík z Královéhradecka hledal zaměstnání a  jelikož neměl maturitu, nikde ho nepřijali. Rozhodl se pro to něco udělat. Přes internet si sehnal maturitní vysvědčení za 12 tisíc korun. Teď ho stíhá policie a hrozí mu až tříleté vězení.

I když byl ještě studentem na hradeckém středním odborném učilišti, pokoušel se několik měsíců hledat zaměstnání, což se mu nepodařilo. Při hledání zaměstnání v loňském (2010) květnu a červnu narazil na problém. Ze školy bude mít totiž pouze výuční list a téměř všude, kde se na práci ptal, požadovali maturitní vysvědčení. Rozhodl se, že si maturitní vysvědčení koupí přes sociální sítě.

Na internetu našel diskuse, kde si lidé anonymně vyměňují zkušenosti s koupí vysvědčení. Od lidí získal informace, že zaměstnavatelé vysvědčení pouze zakládají a informace o jeho pravdivosti neověřují. Nakonec si pak na internetu našel člověka, který takovouto nelegální službu nabízel. Napsal mu a čekal. Po krátké době se dočkal odpovědi. Ve své žádosti měl pouze doplnit informaci v jakém oboru maturitní vysvědčení potřebuje. Odepsal, že by potřeboval maturitu z informačních technologií. Přitom si také dohodli cenu, za jakou padělek koupí a  čas i místo předání.
V červnu loňského roku (2010) se sešli u benzinové čerpací stanice u Brna, kde mu neznámý muž předal maturitní vysvědčení a on mu zaplatil požadovaných dvanáct tisíc korun. Potom si ještě na poště pořídil ověřenou kopii vysvědčení. Doma pak obě vysvědčení uložil a hledal práci.

Po nějaké době přišlo mladíkovi předvoláním na policii. Jelikož dostal strach, rozhodl se, že při hledání zaměstnání raději předloží kopii, proto zakoupený originál roztrhal a vyhodil do odpadkového koše. Nakonec se policistům při výslechu ke všemu přiznal a ověřený padělek maturitního vysvědčení jim dobrovolně vydal.

Poznatek o páchání této trestné činnosti hradečtí policisté obdrželi od kolegů z Teplic.

Mladíkovi bylo počátkem tohoto týdne (v pondělí 28. března 2011) sděleno podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny. Teď mu za jeho protiprávní jednání může hrozit až tříletý trest odnětí svobody. Vyšetřování probíhá na svobodě.

Čtěte také:  Aby zvýšil své vzdělání, koupil si maturitu (Hradecký deník, 4. dubna 2011) 
                      Koupil si falešné vysvědčení, hrozí mu tři roky vězení  (Novinky.cz, 1. dubna 2011)
                      Učeň si kvůli hledání práce koupil maturitní vysvědčení, hrozí mu vězení (i.DNES.cz, 1. dubna 21011)
                      Muž si koupil MATURITNÍ vysvědčení. Hrozí mu 3 roky VĚZENÍ! (tn.nova.cz, 1. dubna 2011)
                      Falešné MATURITNÍ vysvědčení  (www.zpovedka.cz, 2. dubna 2011)

nprap. Anna Pešavová - 1. dubna 2011

 


 

vytisknout  e-mailem