Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Okradla seniora

HRADECKO - Pod záminkou vrácení přeplatku za elektřinu  

Hradečtí policisté varují před ženou, která se vydává za falešnou kontrolorku energetiky. Pod záminkou vrácení přeplatku za elektřinu se včera odpoledne jedenasedmdesátiletému důchodci vloudila do domu na Třebechovicku, kterého následně okradla.

Podle seniora se ve středu 9. května 2012 kolem čtvrt na čtyři odpoledne, když byl na dvoře před domem, objevila neznámá žena. Zřejmě přišla brankou od silnice, kterou ve dne důchodce nezamykal. Žena tvrdila, že je zaměstnankyně energetiky a jde zkontrolovat elektroměr, elektrospotřebiče a navíc, že mu přišla vrátit přeplatek za elektřinu. Služební průkaz, který by ji ke kontrole opravňoval, mu neukázala. Po zkontrolování venkovního elektroměru důvěřivý důchodce ženu vpustil dovnitř. V bytě pak důchodce požádala o rozměnění dvoutisícové bankovky, kterou držela v ruce. Chtěla, aby jí důchodce nazpět vrátil jeden tisíc korun. Senior ženě přitom ukázal, kde má schované peníze. Po zkontrolování všech elektrospotřebičů se pak sebrala a odešla pryč.
Až po jejím odchodu se mu zdálo její chování dost divné. Nakonec kontrolou v domě zjistil, že mu z kredence v kuchyni chybí obálka s naspořenými penězi. Následně celý případ oznámil na policii.

Podvodnice byla podle jeho popisu ve věku asi 30 let, vysoká zhruba 160 centimetrů, plnoštíhlé postavy, černých vlasů. Pamatoval si jen, že byla oblečena do bílé blůzky a černých kalhot. Přes rameno měla větší kabelku tmavé barvy.

Důchodci se celkem ztratilo 19 tisíc korun. Důchodce si také vzpomněl, že žena někomu polohlasně do mobilního telefonu říkala, že je to dobrý. Přitom, ale zvonit telefon neslyšel. Policistům muž tvrdil, že po celou dobu byla žena s ním. Podle důchodce tam mohl být i někdo další. Nikoho však neviděl a ani nic podivného neslyšel.

Policisté varují starší občany před podobnými případy. Zároveň upozorňujeme, že pracovníci energetiky nikdy nevybírají peníze v hotovosti. Lidé by neměli zapomínat, že pracovníci mají za povinnost se prokázat platným služebním průkazem. Jeho pravost si mohou lidé ověřit na zákaznické lince společnosti.  Více:…

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě, že vás navštíví podvodnice pod obdobnou záminkou, ihned celou věc oznamte na linku 158.
V letošním roce (od 1. ledna do 9. května 2012) podvodníci na Královéhradecku okradli již devět seniorů. Z toho se policistům podařilo dvě třetiny případů objasnit. Starým lidem odcizili úspory za zhruba 90 tisíc korun.

I přes neustálé varování policie a kampaně (viz.
"Nepouštějte vlka dovnitř", "Podvody na seniorech" a "Senioři sobě") se podvodníkům daří stále vloudit do bytů důvěřivých důchodců a ukrást jim často celoživotní úspory. 

nprap. Anna Pešavová - 10. května 2012 (13:50)

  

vytisknout  e-mailem