Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Za bílého dne vykradl tři auta

„Auto není trezor“, tento slogan se opět potvrdil v Hradci  

Vloupání do vozidla Vloupání do vozidla

Policisté hledají zloděje, který se v krajském městě zaměřil na zaparkovaná auta. Během včerejšího dne 4. ledna 2011 se vloupal celkem do tří osobních vozidel různých značek a způsobil celkovou škodu za téměř 148 tisíc korun.

Na Pražské třídě v Hradci Králové si vyhlédl hned dva vozy. U stříbrného vozidla Mercedes Benz zaparkovaného před prodejnou pro motoristy rozbil okénko levých předních dveří a zevnitř odcizil hnědou tašku s penězi a firemními doklady. Řidič u prodejny zaparkoval deset minut po desáté hodině dopolední. Během deseti minut se z prodejny vrátil a zjistil, že mezitím mu někdo vůz vykradl. Způsobenou škodu oznamovatel odhadl na 126 tisíc korun.

Před vjezdem do areálu bývalé firmy na Pražské třídě se mu zalíbil na okraji vozovky zaparkovaný vůz Volkswagen Passat, u kterého rozbil boční okénko zadních dveří. Ze stříbrného automobilu odcizil černý kufřík s osobními doklady, platební kartou a fotoaparátem. U vozidla také poškodil zadní pneumatiku. Poškozené společnosti napáchal škodu za téměř 19 tisíc korun.

Na ulici Jana Krušinky zloději neodolal modrý zaparkovaný automobil Peugeot. Do soukromého vozidla se dostal jako v předchozích případech rozbitím okénka auta. Neznámý pachatel z vozidla odcizil odnímatelný přední panel autorádia. Majitel škodu odhadl na dva a půl tisíce korun.
Neznámý pachatel se svým jednáním dopustil přečinu krádeže, přečinu poškození cizí věci a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Zatímco za prvních jedenáct měsíců loňského roku (2010) policisté vyšetřovali 253 případů vykradených aut, kdy škoda způsobená zloději činila 10,8 milionu korun. Za celý předloňský rok (2009) policisté vyšetřovali 232 případů s celkovou škodou 5,3 milionu korun.

Případ s nejvyšší škodou se stal v říjnu 2010. Tehdy neznámý pachatel z auta údajně odcizil finanční hotovost 6,4 milionu korun a tašku s firemními dokumenty. Podrobnější informace k případu naleznete na: Z autobazaru zmizelo 41 aut - dodatek

Motoristé se dopouštějí stále stejné chyby. Zloděje přímo vybízejí tím, že cenné věci, peníze, kufříky, doklady, mobilní telefony nechávají ve vozidlech na viditelných místech. Jednou ze zásad je nenechávat nic uvnitř. Doklady a osobní věci nosit vždy při sobě.

V případě, že k vloupání do vozidla dojde, okamžitě věc oznamte na bezplatnou policejní linku 158. S autem nijak nemanipulujte a na nic nesahejte, aby bylo možno zajistit případné pachatelovy stopy, které mohou napomoci k jeho zadržení.

nprap. Anna Pešavová - 5. ledna 2011
 

vytisknout  e-mailem