Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

45. Evropská regionální konference INTERPOLu

Účastníci se letos sešli v Rakousku. 

Evropské členské státy Mezinárodní organizace kriminální policie INTERPOL se opět se sešly na své každoroční Evropské regionální konferenci, která se řadí mezi druhou nejvýznamnější konferenci této mezinárodní organizace. Minulý rok měla tu čest uvítat evropské delegáty Česká republika, která se ujala hostování 44. Evropské regionální konference a uspořádala ji v Praze v Kongresovém centru Praha. Slova uznání za výbornou organizaci této konference jsou směrována k České republice do současné doby.

Tento rok se hostování Evropské regionální konference ujalo Rakousko a v termínu od 16. do 18. května 2017 hostilo delegáty z evropských zemí malebné horské městečko St. Johann im Pongau. Konference se zúčastnilo cca 170 delegátů z více jak 46 evropských zemí, mezi kterými samozřejmě nechyběli ani delegáti z České republiky.

Během třídenní konference se její delegáti zabývali ochranou hranic, terorismem, kyberkriminalitou, organizovaným zločinem stejně jako spoluprací INTERPOLU s dalšími orgány prosazujícími právo v Evropě. "Mezinárodní organizace Interpol sehrává významnou úlohu v boji proti nejzávažnějším formám trestné činnosti a je klíčovým subjektem pro reakci na aktuální bezpečnostní hrozby, které jsou nejen hrozbami evropskými, ale i celosvětovými", uvedl k letošní regionální konferenci a roli INTERPOLu policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý.

Konference se vzhledem k jejímu významu účastní přední zástupci evropských bezpečnostních sborů, včetně ministrů, policejních prezidentů, vedoucích odborů mezinárodní policejní spolupráce a vedoucích národních ústředen INTERPOLu. Mezinárodní organizaci INTERPOL zastupují její nejvyšší představitelé - generální tajemník Jürgen Stock, prezident Meng Hongwei, výkonný ředitel pro policejní služby Tim Morris nebo viceprezident Výkonného výboru pro Evropu Alexander Prokopchuk.

Na programu konference byla také volba dvou nových členů do Evropského výboru INTERPOLu, který je významným orgánem INTERPOLU pro evropský region. V tomto výboru má česká policie také svoji zástupkyni, která byla zvolena právě v loňském roce v Praze. Novými členy Evropského výboru INTERPOLu byli zvoleni zástupci Arménie a Rakouska, kteří nahradí kolegy z Ruska a Izraele, kterým vypršel jejich čtyřletý mandát.

Na závěr konference její účastníci potvrdili nominace těch členských států, které by se rády zařadily mezi hostitele této významné konferenci. V roce 2018 to bude Irsko a v roce 2019 Polsko.

19. května 2017
plk. Jozef Bocán
tiskový mluvčí, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem