Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

44. Mistrovství světa juniorů v ledním hokeji

Ms kraj - vyhodnocení bezpečnostního opatření 

Vyhodnocení bezpečnostního opatření v rámci zajištění 44. Mistrovství světa juniorů v ledním hokeji.

Hostitelem byla Česká republika, konkrétně města Moravskoslezského kraje Ostrava a Třinec. Mistrovství pobíhalo od 26. prosince 2019 do 5. ledna 2020. Poslední hokejové zápasy byly odehrány, medaile rozdány a nyní pár informací k rekapitulaci z pohledu bezpečnostního opatření policie.

Mistrovství se zúčastnilo 10 týmů a proběhlo celkem 31 utkání, které navštívilo přes 173 tisíc fanoušků z celého světa. Mnohá utkání byla zcela vyprodaná a to již několik týdnů před samotným začátkem. Policisté věnovali maximum úsilí, aby minimalizovali rizika spojená s průběhem šampionátu a přípravy probíhaly měsíce před samotným zahájením mistrovství tak, aby si účastníci užili sportovní hokejový zážitek bez problémů a omezení.

Nasazení policisté ze všech služeb, tedy jak dopravní, tak pořádkové, kriminální a cizinecké zajišťovali bezpečnost na veřejných prostranstvích a také na úseku dopravy, to jak na přístupových trasách, tak na místě samotném.Vyhodnocovali poznatky na úseku extremismu a terorismu. Policejní pyrotechnici kontrolovali rizika možnosti uložení nástražného výbušného systému a to nejen v samotných arénách, ale i v jejich bezprostřední blízkosti. V terénu byli přítomni příslušníci antikonfliktního týmu a nezastupitelnou úlohu měli také policisté operačního odboru, osoby zajišťující technickou podporu a další servisní články.

Rozložení sil a prostředků samotného bezpečnostního opatření

V průběhu šampionátu se v obou hostitelských městech účastnila opatření necelá stovka policistů krajského ředitelství denně a také speciální útvary policie měly na místech své síly a prostředky. Velmi dobře fungovala spolupráce s pořádajícím subjektem i dalšími zapojenými organizacemi, zejména složkami Integrovaného záchranného systémů, Krajským úřadem Moravskoslezského kraje, Statutárním městem Ostrava a městem Třinec.

Případy, kterými se policisté v souvislosti s šampionátem zabývali, byly nejčastěji v přestupkové rovině – např. prodávání vstupenek a to v okolí stadionu, kde to návštěvní řád zakazuje, prodej falešných vstupenek a také jsme poslední den šampionátu zaznamenali případ prodeje akreditace. Někteří návštěvníci se pod vlivem alkoholu dopouštěli protiprávního jednání – např. vylití alkoholu na trestnou lavici.  Jedné osobě bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z trestného činu. Vše bylo však v rámci jednotek protiprávního jednání. Fanoušci hlavně přijeli za sportovním zážitkem a podle toho se i chovali.

V souvislosti s návštěvou cizích státních příslušníků jsme řešili jeden případ krádeže peněženky v baru v Ostravě. Poškozený přišel o hotovost a platební karty. V jednom případě prověřují policisté vloupání do pokoje ubytovaných fanoušků cizí státní příslušnosti, kde pachatel odcizil poškozeným cestovní pas a finanční hotovost.

mjr. Bc. Pavla Jiroušková

7. ledna 2020

Odkazy do noveho okna

2 hokej1

2 hokej1 

Detailní náhled

3 hokej3

3 hokej3 

Detailní náhled

4 hokej4

4 hokej4 

Detailní náhled

5 hokej2

5 hokej2 

Detailní náhled

6 hokej5

6 hokej5 

Detailní náhled

7 hokej8

7 hokej8 

Detailní náhled

8 hokej11

8 hokej11 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem