Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

40. výročí založení Odboru kriminalistické techniky a expertiz

BRNO: Bývalí i současní pracovníci si převzali ocenění. 

V pondělí dopoledne se konalo v aule brněnské Mendelovy univerzity slavnostní setkání u příležitosti čtyřicátého výročí založení Odboru kriminalistické techniky a expertiz v rámci jihomoravské policie. Kromě současných a bývalých zaměstnanců pracoviště, vedení krajského ředitelství v čele s plukovníkem Leošem Tržilem, rektora Mendelovy univerzity v Brně profesora Ladislava Havla a ředitele Kriminalistického ústavu Praha plk. Ĺuboše Kothaje si setkání nenechala ujít celá řada expertů z oboru. Ředitel Tržil vyzdvihl přínos pracoviště OKTE pro vyšetřování a také připomněl, že se současná forenzní práce již neobejde bez nejnovějších vědeckých poznatků. Proto vyzdvihl, že se setkání koná právě na akademické půdě a společně s rektorem se shodli v tom, že nastolená spolupráce mezi jihomoravskou policií a Mendelovou univerzitou se bude prohlubovat.  Současný vedoucí major Martin Nežádal shrnul historii pracoviště a upozornil mezi jinými na historický posun v metodách a s tím související posun v nárocích na materiálně-technické zabezpečení. Připomenul vysokou úroveň výstupů (akreditaci dle normy ČSN EN ISO/IEC 17025:2005) a také velké nároky, které jsou kladeny na jeho podřízené. Uznalá slova a předaná ocenění si tak všichni právem zasloužili. Setkání poté pokračovalo odbornými semináři.

OKTE- zpracovává odborná vyjádření a znalecké posudky v oboru kriminalistika, odvětví mechanoskopie, trasologie, metalografie, balistika, zkoumání ručního písma, zkoumání písma psacích strojů, technické zkoumání dokladů a písemností, daktyloskopie, chemie a fyzikální chemie, biologie a genetika, zkoumání videozáznamů, zkoumání fotografií a fotografické techniky, analýza dat a zkoumání nosičů dat.

Úspěchy: Prakticky u všech zásadních kauz napomáhá OKTE v dokazování, mnohdy i v případech přesahujících hranice kraje. Namátkou: objasněná vražda po 33 letech v Praze (medializováno 11/2017), vražda v Dubňanech (2013), lihová aféra, vražda mladé dívky v Jihlavě, vražda v Arboretu v Brně, kauza Dahlgreen.

por. Pavel Šváb, 19.12.2017

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem