Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Svitavsku

Policisté měli plné ruce práce 

V průběhu úterý 18. srpna 2009  policisté ve svitavském regionu zpracovali 19 nových spisů. Převážná část patřila obyčejným číslům jednacím. Pět spisů se týkalo  nových trestných činů a další dvanáct pak přestupků. Tyto policisté zadokumentovali a nyní provádí prvotní šetření. Policisté zahájili úkony trestního řízení převážně u případů majetkového charakteru. Z trestných činů prošetřují například útok na veřejného činitele a řízení vozidla bez řidičského oprávnění.


V Moravské Třebové policistům na obvodní oddělení přišla oznámit mladá žena, že byla v Prostějově na náměstí okradena. Zloděj ženě měl odcizit volně odloženou kabelku s doklady a mobilním telefonem. Mezi odcizenými věcmi byla i platební karta, kterou majitelka zablokovala. Škody, které žena vyčíslila, jsou víc jak 11 tisíc korun. Případ policisté zadokumentují a postoupí kolegům, v jejichž regionu se krádež stala.
 
Do problémů se zákonem se v průběhu odpoledne dostala 57letá žena, která již kolem poledne jevila známky značné podnapilosti, vrávorala a různě si lehala na zem.  Proto strážník městské policie ženu vyzýval, aby opustila veřejné prostranství a šla domů. Ženin příslib zněl vážně, ale opak byl pravdou. Žena si místo domů, zašla do blízkého supermarketu pro další alkohol, který pak na travnaté ploše konzumovala. Tím opět budila veřejné pohoršení. Další výzvy o opuštění místa již  nehodlala brát na vědomí. Na místo přijela tedy policejní hlídka. Vzhledem k obavám, že žena bude i nadále ve svém protiprávním jednání pokračovat, byla policisty zajištěna. Dechová zkouška pak policistům ukázala velmi zajímavé hodnoty (2,94 promile).  Následovalo vyšetření lékařem a převoz do protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové, kam opilou ženu doprovodila policejní eskorta.  
 
Kolem jedenácté hodiny večer pak vyjížděla policejní hlídka do bytu na jedné z moravskotřebovských ulic, kde musela vyřešit manželské neshody. Mladá žena měla po manželovi házet drobné předměty a muž pak ženu uhodit. Oba nemuseli vyhledat lékařské ošetření. Případ je řešen jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Policisté v Litomyšli pak řešili přestupek proti občanskému soužití, který se stal na ulici Tyršova kolem sedmé hodiny večer. Napadený muž musel po útoku známého vyhledat lékařské ošetření. Okolnosti potyčky jsou nadále v šetření.
 
Při jízdě ve své Škodě Forman byl kontrolován řidič z Orlickoústecka. Řidič nemohl předložit ke kontrole řidičský průkaz, neboť není jeho držitelem. Navíc mu byl soudem vysloven zákaz řízení motorových vozidel. Čtyřiatřicetiletý řidič musel následovat policejní hlídku na služebnu, kdy mu bylo sděleno podezření ze spáchání dvou trestných činů.
 
Kolem šesté hodiny odpoledne došlo v Litomyšli k fyzickému napadení mladíka, který je v současné době se svým zraněním hospitalizován v nemocnici. Okolnosti napadení jsou předmětem dalšího šetření.
 
V Poličce policisté pátrají po zloději jízdního kola. To majitel řádně zabezpečil proti krádeži lankovým zámkem. Zloděje však v krádeži ani toto zajištění nezastavilo a tak kolo v hodnotě 2 tisíc korun náhle změnilo majitele.
 
Řešit sousedské spory na jedné z poličských ulic vyjížděla další hlídka. Slovní napadání a majetkové škody ze strany svého souseda již nedokázali manželé unést a tak k incidentu přivolali policii.

Rekreační chatu v rekonstrukci v průběhu mezi 13. a 18. srpnem navštívil zloděj. Ten se při své návštěvě v objektu zmocnil několika uložených věcí, jejichž hodnota je 980 korun. Škody na poškození majetku jsou však o něco vyšší. Celková škoda je téměř 3 tisíce korun. Po zloději nyní policisté pátrají.
 
Svitavští policisté pátrají po nálezci, který si ponechal nalezenou tašku s peněženkou a doklady, které majitel ztratil při jízdě na motocyklu. Hodnota ztracených věcí je téměř 700 korun.
 
V úterý odpoledne přišel na Obvodní oddělení ve Svitavách muž oznámit krádež. Dle jeho sdělení mu měl neznámý pachatel mezi 8. a 10. srpnem z bytu odcizit eurové bankovky a libry. Do bytu se měl dostat po překonání vchodových dveří a následně pak z peněženky odcizit uvedené bankovky. Po třech hodinách výslechu muž celé oznámení vzal zpět a policistům sdělil, že si celou věc vymyslel. Nevěděl totiž co říci svému zaměstnavateli, když na služební cestě mezi Anglií a Francií peníze ztratil.
 
Na ulici Fibichova ve Svitavách došlo k vloupání do zaparkovaného vozidla Ford. Zloději se podařilo vyříznout plastovou mřížku ve přední části kapoty vozu, pak poškodil nezjištěným předmětem sklo, vypáčil sklo u spolujezdce, čímž jej rozbil. Z vozidla odcizil navigaci, alkohol a nabíječku k mobilnímu telefonu. Jako bonus si vzal majitelovu peněženku, která byla ve voze uložena. Hodnota odcizených věcí je vyčíslena na víc jak 6 tisíc korun. Poškozením jsou škody ohodnoceny na 19 tisíc korun. Po pachateli krádeže a poškozování cizí věci policisté pátrají.

Policisté ze skupiny dopravních nehod vyjížděli ke dvěma nehodám. Jedna měla následky v podobě lehkého zranění řidičky, druhá však má následky daleko vážnější. Při nehodě byl sražen cyklista, který v nemocnici bojuje o svůj život.
 
V úterý kolem 13:00 došlo na silnici III. třídy 3633 v katastru obce Polička k dopravní nehodě. Šestadvacetiletá řidička vozidla Citroen Xsara, jedoucí ve směru od Pomezí na Jedlovou při sjíždění z mírného klesání a výjezdu z levotočivé zatáčky pravděpodobně nepřizpůsobila rychlost jízdy vozidla a vyjela na okraj silnice, odkud byla odhozena do protisměru. S vozidlem dostala smyk a vyjela mimo komunikaci, kde narazila do stromu. Žena při nárazu do stromu žena utrpěla lehká zranění, se kterými je hospitalizována v nemocnici. Provedená dechová zkouška neprokázala přítomnost alkoholu v dechu. Hmotné škody jsou odhadnuty na 50 tisíc korun. Nehoda je nadále v šetření policistů ze skupiny dopravních nehod.
Dopravní kontroly odhalily hned 36 hříšníků, kteří porušili zákon. Blokové pokuty a jedno uložení kauce na hříšníky čekalo záhy.
nprap. Anna Štegnerová
19. 8. 2009
 

vytisknout  e-mailem