Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

23 cizinců pracovalo bez platných povolení ve firmě na Liberecku

LIBERECKO – Kriminalisté vyšetřující případy neoprávněného zaměstnávání cizinců. 

V době od května roku 2014 do července roku 2017 v jedné z firem působících na Liberecku a jejíž náplní je výroba plastových komponentů nejen pro automobilový průmysl, byly ve 23 případech zaměstnáni cizinci, kterým nebylo vydáno platné povolení k zaměstnání na území České republiky.

Firma zaměstnávala cizince převážně z Ukrajiny a Moldávie, na základě smluvních vztahů se zprostředkovatelskou firmou z Prahy, kterou zastupoval 28letý muž původem z Ukrajiny. Ten byl v minulosti na základě smluvního vztahu zástupcem dalších dvou společností, zabývajících se obdobnou činností spojenou se zaměstnáváním cizinců pro tutéž firmu z Liberecka v období od roku 2014 do roku 2017.

I přesto, že mezi zprostředkovatelskou firmou a firmou na výrobu plastových součástek byla uvedena garance, že pracovníci z ciziny musí mít v pořádku pracovní povolení a veškeré potřebné doklady pro pobyt a zaměstnání v ČR, zprostředkoval 28letý muž zaměstnání lidem, kteří patřičná oprávnění a povolení neměli a za vykonanou práci byli vypláceni.

Firma z Liberecka měla evidenci svých kmenových i zprostředkovaných zaměstnanců, kteří ve firmě skutečně v konkrétních obdobích pracovali. Oblastní inspektorát práce svým šetřením zjistil informace o nesplnění povinnosti ohlášení zaměstnání podle zákona o zaměstnanosti u osob, které byly zaměstnány pod zprostředkovatelskou společností, nebo pracovali v prostorách firmy na výrobu plastů prostřednictvím osoby 28letého muže.

Po dlouhodobém vyšetřování tohoto případu kriminalisté z Liberce sdělili obvinění ze spáchání přečinu neoprávněného zaměstnávání cizinců jak 28letému muži, tak také právnické osobě, tedy firmě se sídlem v Praze, za což jim v případě odsouzení může hrozit trest odnětí svobody až na šest měsíců, propadnutím věci nebo zákazem činnosti.

17. 10. 2017
por. Bc. Vojtěch Robovský
KŘP Libereckého kraje, tiskový mluvčí

vytisknout  e-mailem