Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

2. soutěžní případ - Vydírání obchodníka

2. soutěžní detektivní případ - Vydírání obchodníka
 
Na policii se obrátil pan Ferdinand Stuhlík, který přišel oznámit, že se jej někdo pokouší vydírat a vzhledem k povaze případu požádal o maximální diskrétnost.  
 
Případu se ujal kapitán Vočko se svou novou kolegyní poručíkem Bystrou.  Společně navštívili pana Stuhlíka, aby jim vše přesně popsal.
 
„Včera večer jsem ve schránce na dopisy objevil tento anonym“, povídá Stuhlík a ukazuje poručíkovi Bystré dopis, který drží v ruce, „někdo po mně požaduje 1.000.000 korun“, a podává poručíku Bystré předmětný dopis.
 
Poručík Bystrá čte na počítači napsaný list: „ Pane Stuhlíku, připravte si 1.000.000,- Kč v hotovosti, tyto vložte do bílé obálky, kterou vložte do další hnědé obálky a pečlivě zalepte. Příští týden ve čtvrtek přesně v 18.00 hodin, tuto obálku vložte do odpadkového koše na pánských záchodech v II. patře obchodního centra Maják, a to pod prostřední umyvadlo!!!! Pokud toto neučiníte, tak další den pošlu do novin informace, které se týkají Vašeho osobního života. Jedná se o informace, které jsou velmi citlivé a určitě byste nechtěl, aby se probíraly v mediích. Věřím, že raději oželíte požadovanou sumu, protože za ten skandál by Vám to nestálo. Nevolejte policii, protože jinak tyto informace také zveřejním “   
    
Kapitán Vočko si prohlíží obálku,  do které byl dopis vložen, není na ní napsána žádná adresa  ani jméno, není zde ani známka. Je zcela zřejmé, že vyděrač, nebo vyděrači obálku sami  vhodili do schránky pana Stuhlíka.
 
Kapitán Vočko se ptá: „Kdy jste včera dopis objevil?“ 
Stuhlík na to odpoví, že byl včera dlouho v práci a pak měl ještě pracovní večeři, takže dopis objevil, až když se vrátil domů, což mohlo být tak kolem jedenácté hodiny večer. Hospodyně však schránku odpoledne, než odchází domů, vybírá, takže dopis musel do schránky někdo vhodit až později, když už hospodyně odešla pryč. Zároveň dodal, že manželka s dětmi jsou na dovolené na horách, takže v domě nikdo jiný nebyl.       
 
Vila pana Stuhlíka stojí na odlehlém místě na konci městské vilové čtvrti. Je zcela zřejmé, že pan Stuhlík si zakládá na svém soukromí, takže není možné zjistit,  kdo se okolo domu mohl pohybovat. Pan Stuhlík dále dodává: „nemůžu si dovolit žádný skandál, protože v současné době připravuji velkou fúzi dvou podniků a jakýkoliv negativní ohlas v novinách by mi tento obchod mohl pokazit.“
 
Kapitán Vočko pozoruje pan Stuhlíka a ptá se: „ Jaké informace by vyděrač na Vás mohl mít?“ .
Pan Stuhlík se ošívá a po chvíli odpoví :„ Promiňte, ale možná trochu tuším,  o co by mohlo jít, ale jedná se skutečně o velmi osobní věc, takže bych ji nerad prozrazoval, ale ubezpečuji Vás, že to není nic nezákonného, to bych za vámi přece nešel, ale jde o ryze mé soukromí. Ale zveřejnění by mi opravdu mohlo uškodit, jen nechápu, jak se někdo mohl tuto informaci dozvědět.“       
        
Kapitán Vočko požádá pana Stuhlíka, zda si může předmětný dopis půjčit a nechat z něj sejmout otisky prstů, třeba tam vyděrač nějaké zanechal. K tomu ještě dodal: „Zároveň Vás ale musím poprosit také o to, abych mohl sejmout Vaše otisky, neboť ty určitě na dopise najdeme“.
 
Oba policisté se s panem Stuhlíkem poté rozloučili a odešli. Provedená daktyloskopická analýza  prokázala, že na dopise byly pouze otisky pan Stuhlíka, kapitána Vočka a poručíka Bystré, což potvrdilo domněnku   kapitána Vočka, že se jedná o profesionálního vyděrače.
 
Kapitán Vočko povídá své kolegyni: „Myslím si, že to napsal Honza Rychtář, dopis je napsaný jeho stylem a umí si získat různé informace, koneckonců jako soukromé očko se tím živí, ale jinak je to prevít a myslím si, že některé své klienty i vydírá, ale zatím se nám nikdy nepodařilo jej usvědčit“, zamyslí se.
„Ale mám nápad. Sedni si k počítači a piš“, vyzve poručíka Bystrou a začne diktovat.
„Pane Rychtáři, žádné peníze Vám nedám. A hned jak mi to dovolí můj pracovní program, tak dojdu na policii a vše tam oznámím. Nenechám se vydírat! Ferdinand Stuchlík“.  
 
„Tak a teď to prosím vytiskni, dej do obálky a já jí večer hodím Rychtářovi do schránky, vím, kde bydlí“, dodá kapitán Vočko.
 
Druhý den odpoledne vyzve kapitán Vočko svou kolegyni, aby  s ním šla na návštěvu   k Rychtářovi.
„Dobrý den pane Rychtář, tak jsme se doslechli, že se pokoušíte někoho vydírat“, povídá kapitán Vočko, když přijdou k Rychtářovi do kanceláře. Sedne si ke stolu, vyndá diktafon a dodá: „Co nám k tomu můžete říci.“  
 
„To není žádná pravda. Ale představte si, že nějaký Ferdinand Stuhlík, mi poslal dopis, že ho prý vydírám. Toho člověka neznám a ani nevím, jak mohl zjistit moji adresu domů, protože ten dopis jsem měl bez poštovní známky a adresy vhozený doma do schránky “.
 
Kapitán Vočko se podívá na svou kolegyni, usměje se a povídá: „Rychtáři, tak teď jste se sám usvědčil a mám důkaz“.                                       
 
Čím se Honza Rychtář usvědčil?
A jaký má kapitán Vočko důkaz?

ŘEŠENÍ

vytisknout  e-mailem