Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

19. září 2018 – DEN BEZ ÚMRTÍ NA SILNICI

Europe Day Without Road Death, neboli „EDWARD“, je překládán jako „Evropský den bez úmrtí na silnici“. Policie České republiky se do tohoto projektu, který je součástí Evropského týdne mobility už od roku 2016, poprvé zapojí dne 19. září 2018. Autorem projektu je agentura TISPOL, Evropská síť dopravních policií se sídlem v Manchesteru ve Velké Británii, která se zabývá chováním účastníků silničního provozu a jejímž aktivním členem Policie České republiky je. 

Cílem projektu je zastřešit a zvýšit povědomí o akcích organizací zabývající se bezpečností silničního provozu a tím i výrazně a trvale snížit počet úmrtí a vážných zranění na evropských silnicích. Aktivita je v souladu s hlavními cíli Národní strategie bezpečnosti silničního provozu v České republice do roku 2020, kde Policie ČR společně s dalšími subjekty přispívá svojí činností ke snížení smrtelných následků dopravních nehod. „Policie ČR provádí v rámci výkonu své služby i prevenci a osvětu u všech účastníků silničního provozu. V daném období se do projektu aktivně zapojíme realizací dopravně bezpečnostní akce TISPOL, která bude probíhat na území celé České republiky, se zaměřením na neoprávněné používání hovorového a záznamového zařízení řidičem během jízdy. Právě nevěnování se plně řízení vozidla je jedna z hlavních příčin všech dopravních nehod, včetně těch s tragickými následky,“ říká policejní prezident genmjr. Mgr. Bc. Tomáš Tuhý, Ph.D, který nad projektem EDWARD převzal záštitu.

Významné pražské osobnosti a odborníci zabývající se bezpečností silničního provozu v rámci evropského dne zahájí výstavu sedmnácti andělů. Smyslem výstavy je, aby si každý uvědomil, kolik lidí každoročně zemře v pražských ulicích při dopravních nehodách. Andělé představují stejný počet zemřelých účastníků silničního provozu právě na území hl. m. Prahy v roce 2017. Jedenáct andělů s botami kolem pomyslného krku symbolizuje zemřelé chodce. Tři s diskem na křídlech představují motoristy, dva s pneumatikami motorek motorkáře, anděl s cyklistickým kolem cyklisty. Každý anděl je označen tabulkou se základními informacemi o konkrétní dopravní nehodě. Výstava vznikla pod záštitou náměstka primátorky hl. m. Prahy pro oblast dopravy, sportu a volného času Petra Dolínka, MČ Prahy 1 ve spolupráci s odborem rozvoje a financování Magistrátu hl. m. Prahy. Anděly vytvořili studenti SPŠ Dopravní a.s. v Motole pod vedením paní MgA. Michaely Frankové. Veřejnou venkovní výstavu andělů, v jižní části Karlova náměstí ve druhém pražském obvodu, ve středu 19. září v 11,30 hodin, za Policii České republiky zahájí ředitel služby dopravní policie plk. Ing. Tomáš Lerch. „Ztvárnění obětí dopravních nehod, tak jak je pojali středoškoláci, považuji za inovativní a etickou formu sdělení, jak upozornit na tragické nehody nejzranitelnějších účastníků silničního provozu. Kéž by samotná výstava, ale i slib bezpečnosti, vyvolaly v účastnících silničního provozu zamyšlení nad vlastní bezpečností,“ dodává.

Výstava bude doplněna i takzvanými „živými anděly“, kteří budou chodcům rozdávat leták s informacemi o elektronickém podepsání slibu bezpečnosti. Do projektu EDWARD se může zapojit opravdu každý obyvatel České republiky, složením elektronického slibu „Můj slib bezpečnosti na silnici“ www.projectedward.eu/cs, čímž se sám před sebou zavazuje k bezpečnému, zodpovědnému a ohleduplnému chování v silničním provozu a symbolicky se připojuje ke všem těm, kterým bezpečnost nejenom na českých silnicích není lhostejná.

V Praze se ve spolupráci s Magistrátem hl. města Prahy a organizací Čistou stopou Prahou https://www.cistoustopou.cz/ uskuteční několik akcí, které podpoří bezpečné chování účastníků silničního provozu. Jednou z nich je i „Den dopravní výchovy pro chodce a cyklisty v areálu Muzea Policie ČR“, Ke Karlovu 1, Praha 1, který již po čtrnácté probíhá v rámci Evropského týdne mobility. Pro návštěvníky je tak připraven zábavný vzdělávací program o bezpečnosti chodců a cyklistů, který se z černého divadla a nácviku teorie, přenese až do jízd zručnosti na dopravním hřišti za účasti příslušníků Policie ČR.

14. září 2018
pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová
koordinátor prevence kriminality, Policejní prezidium ČR

vytisknout  e-mailem