Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

19 obviněných za stamilionové krácení daní

Kriminalisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování (ÚOKFK SKPV) v součinnosti s Vrchním státním zastupitelstvím v Praze a Vrchním státním zastupitelstvím v Olomouci v pondělí ráno zahájili rozsáhlou realizaci případů s krycími názvy „TABLET“ a „DAM“, které se týkaly krácení daně z přidané hodnoty při obchodování s mobilními telefony a tablety.  

Policisté ÚOKFK SKPV se případem zabývali cca jeden rok. Na případ upozornila a v rámci prověřování s kriminalisty aktivně spolupracovala Finanční správa ČR. Ve společném pracovním týmu působili i pracovníci Generálního ředitelství cel. Na případu se rovněž podílel Finančně analytický útvar Ministerstva financí.
 
V brzkých ranních hodinách 25. března 2013 bylo na celém území České republiky zadrženo 19 osob. Následně kriminalisté ÚOKFK SKPV provedli několik desítek domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor (zejména v Moravskoslezském kraji, Olomouckém kraji, kraji Vysočina, v Brně a v Praze). Další domovní prohlídky byly na základě „právní pomoci“ provedeny na Slovensku a v Polsku. Do realizace případu bylo nasazeno více než 600 policistů a to nejen z našeho útvaru, ale i z Útvaru rychlého nasazení a většiny krajských policejních ředitelství (včetně zásahových jednotek). Svým rozsahem se tak jednalo o jednu z největších realizací v historii Policie České republiky.
 
Všech 19 zadržených (podnikatelů a tzv. „bílých koní“) bylo následně obviněno ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby (částečně dokonaného a částečně ve stádiu pokusu). Třináct obviněných je stíháno jako organizovaná zločinecká skupina. Dva obvinění jsou občané Polské republiky.
 
Trestná činnost měla spočívat v pořízení a dovozu spotřební elektroniky, zejména mobilních telefonů a tabletů, v cenách bez DPH ze zemí EU (např. z Německa a Slovenska) prostřednictvím uměle vytvořených nekontaktních obchodních společností, které měli ovládat organizátoři trestné činnosti prostřednictvím nastrčených osob. Zboží mělo být následně přeprodáváno v rámci řetězce obchodních společností, jejichž jednatele měli tvořit tzv. „bílí koně“. Povinnost odvést daň na vstupu tak měla být přenesena na „nastrčenou“ společnost v pozici pořizovatele zboží. Po několika přeprodejích s navýšením ceny zboží měla být elektronika vyvezena do zahraničí (mimo EU), kdy konečný vývozce si měl nárokovat osvobození od daně a čerpat nadměrné odpočty DPH.
 
Podle našich závěrů byla Česká republika na neodvedené DPH „na vstupu“ a vyplacením nadměrných odpočtů DPH „na výstupu“ poškozena o cca 450 milionů korun. O další krácení daně ve výši cca 200 milionů korun se měli obvinění pokusit. Už nyní je předpoklad, že celková škoda bude ještě vyšší.
 
Z celkem 19 obviněných osob bylo včera odpoledne 14 vzato do vazby. Případy zpracovávají expozitury ÚOKFK SKPV v Ostravě a v Plzni.
 
Kriminalisté našeho útvaru ve spolupráci s oběma vrchními státními zastupitelstvími zajistili obviněným osobám 17 nemovitostí v hodnotě cca 120 milionů korun. Rovněž došlo k zablokování peněz na bankovních účtech.
 
Pod článkem jsou k dispozici videa z realizace.
 
 
pplk. Mgr. Jaroslav Ibehej
ÚOKFK SKPV
28. března 2013

vytisknout  e-mailem