Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

121 nástrojů proti ransomwaru na jednom webu

Za pět let své existence pomohl projekt No More Ransom zabránit tomu, aby téměř miliarda eur skončila v kapsách zločinců. 

K pátému výročí projektu byly spuštěny nové webové stránky No More Ransom, které jsou moderní a uživatelsky přívětivější, nabízí aktualizované informace o ransomwaru a rady, jak zabránit infekci ransomwarem.

Práce z domova, na pláži nebo v kavárně je dnes pro mnoho lidí realitou. Vše, co potřebujeme, je uloženo v našich digitálních zařízeních, jako jsou osobní počítače, notebooky a mobilní telefony, které obsahují důležité informace o našem osobním a pracovním životě. Digitalizace vytvořila flexibilní životní prostředí, které nám dává svobodu snadného přístupu k universu informací. Poskytuje nám také prostor pro uložení stovek tisíc různých souborů: obrázky našich dětí a domácích mazlíčků, elektronické lístky, projekty, důležité matice, na kterých jsme pracovali týdny, archivy plné desetiletí znalostí a vzpomínek. Ransomware umožňuje zločincům toto všechno v okamžiku ukrást. Proto je zásadní dávat si pozor, být opatrný a chránit svůj digitální svět.

Iniciativa No More Ransom byla spuštěna 25. července 2016 nizozemskou policií, Europolem, McAfee a Kaspersky Lab.

Národní centrála proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky, která má ve své gesci potírání kybernetické kriminality, se již před lety zapojila do tohoto úspěšného projektu. Umožnila tehdy vznik webové stránky této iniciativy v českém jazyce, stejně jako nyní u příležitosti pátého výročí projektu No More Ransom vznik české verze nového webového portálu. To usnadní orientaci pro české uživatele. Se stejnou úrovní zabezpečení a srozumitelností nabídne nový web No More Ransom renovovaný vzhled, uživatelsky přívětivější prostředí a zároveň návštěvníkům umožní rozšířit své znalosti o ochraně před ransomwarem prostřednictvím sekce s aktualizovanými doporučeními o prevenci.

Zamčený? Na webu No More Ransom najděte klíč
Dekryptory dostupné v úložišti No More Ransom pomohly více než šesti milionům lidí obnovit jejich soubory zdarma. To zabránilo zločincům vydělat téměř miliardu eur útoky ransomwaru. V současné době nabízí No More Ransom 121 bezplatných nástrojů schopných dešifrovat 151 rodin ransomwaru a sdružuje 170 partnerů z veřejného a soukromého sektoru. Portál je k dispozici ve 37 jazycích.

Přečtěte si, než kliknete
Nejlepší způsob, jak zůstat zdraví, je neonemocnět. Toto samozřejmé sdělení platí také pro útoky ransomwaru. Terčem může být kdokoli - jednotlivci i společnosti všech velikostí. Takže, co můžeme dělat?
- Pravidelně zálohujte data uložená ve vašich elektronických zařízeních.
- Sledujte svá kliknutí - víte, kam vás odkaz zavede?
- Dejte si pozor na přílohy v e-mailech.
- Zajistěte, aby byl váš bezpečnostní software a operační systém aktuální.
- Pokud se stanete obětí, neplaťte! Nahlaste zločin a podívejte se na webové stránky No More Ransom za účelem nalezení dešifrovacího nástroje.

Pro ucelený přehled si přečtěte všechny rady týkající se prevence na webu No More Ransom.

Připojte se k nám v boji proti ransomwaru!

Projekt www.nomoreransom.org v českém jazyce naleznete ZDE


kpt. PhDr. Růžena Randáková, Ph.D.
NCOZ SKPV
28. července 2021

vytisknout  e-mailem