Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

100. Gentleman silnic

Po nehodě u Kněžnic na Jičínsku zachránil tři muže a ženu 

 Gentleman silnicV budově Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové byl dnes oceněn v pořadí již 100. Gentleman silnic. Stal se jím devětapadesátiletý Jaroslav Kolman, který nezištně pomohl účastníkům vážné dopravní nehody u obce Kněžnice na Jičínsku.

Ocenění převzal z rukou policejního prezidenta plk. Mgr. Bc. Tomáše Tuhého a předsedy představenstva České pojišťovny a.s. Luciano Ciriná.

 Jaroslav Kolman byl svědkem dopravní nehody, při které se letos 18. května čelně střetla dvě osobní vozidla. Ani na vteřinu nezaváhal a přispěchal na pomoc. Nejprve se snažil vyprostit tři mladíky, kteří tvořili posádku jednoho z havarovaných vozů. „Ti kluci byli úplně v šoku, podle mě vůbec nepostřehli, jak se nehoda udála. Co jsem si všiml, na silnici nebylo ani patrné, že by se snažili brzdit,“ popisuje situaci nově oceněný Gentleman silnic.
 
 
Hůře než trojice mladých mužů na tom byla řidička druhého automobilu, která zde uvízla zamotaná do bezpečnostních pásů. Navíc bylo nutné vypáčit zdeformované dveře, což se panu Kolmanovi s vynaložením veškerých sil naštěstí podařilo. Když se konečně dostal do vozu, všiml si malého ohně. „Představte si situaci, jak z amerického akčního filmu. Nějak podobně mi to připadalo. Auto začalo hořet a po chvíli začaly bouchat pneumatiky jedna po druhé. Co bylo jediné štěstí, že nezačal nikde unikat benzín,“ doplňuje další detaily statečný muž, který řidičku vyprostil v onu pověstnou poslední chvíli. Bezprostředně poté totiž vozidlo vzplanulo a následně kompletně shořelo.

 Tisková zpráva České pojišťovny 

Máte-li zájem zapojit se do hlasování o Gentlemana desetiletí, máte možnost zde

mjr. Mgr. Ivana Ježková, 17.9.2014, 22:00

Foto z dopravní nehody:

 

Odkazy do noveho okna

Gentleman silnic

nehoda_Kněžnice 

Detailní náhled

Gentleman silnic

nehoda_Kněžnice 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem