Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

10/08 - Na zhasínání si posvítil ÚOOZ

Praha 10. listopadu 2008 – Uplynulý víkend byl pro detektivy ÚOOZ ve znamení realizace případu s krycím názvem „IZOLÁTOR“ V rámci realizace, která probíhala za přítomnosti dozorujícího státního zástupce, bylo z trestného činu vydírání spáchaného formou spolupachatelství obviněno celkem 32 osob. 

 Obvinění měli jako zaměstnanci firmy ČEZ Měření s.r.o. a jejího útvaru pro odhalování netechnických ztrát (dále jen NTZ) na různých místech v Olomouckém, Moravskoslezském, Středočeském a Severočeském kraji v době od dubna 2005 do současné doby nejméně v padesáti případech vstupovat bez řádného povolení na pozemky poškozených a po odpojení dodávky elektrické energie je následně nutit k zaplacení vysokých finančních částek za údajný „černý odběr“.
Detektivové ÚOOZ dále viní obviněné z toho, že poškozené osoby nutili dostavit se, mnohdy v nočních hodinách, na pracoviště firmy ČEZ Měření s.r.o., kde jim bylo vyhrožováno trvalým odpojením elektrické energie, oznámením na Policii ČR, soudy, a stupňující se vysokou pokutou v případě, že nebudou spolupracovat s NTZ. Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že obvinění měli odpojení elektrické energie použít jako nástroj k tomu, aby poškozené dostali do psychického tlaku a ti „pochopili“, že na opětovném připojení elektrické energie jsou zcela závislí. Pod tímto tlakem pak poškození „dobrovolně“ podepisovali smlouvy o uznání dluhu.
Při domovní prohlídce a prohlídkách jiných prostor byly nalezeny součásti uniformy Policie ČR. V jednom případě se dokonce jednalo o kompletní pracovní uniformu včetně hodnostního označení podpraporčík.
Všichni obvinění jsou stíháni na svobodě a v případě prokázání viny jim podle konkrétního podílu na trestné činnosti hrozí až dvanáctiletý trest odnětí svobody. Věc dozoruje Krajské státní zastupitelství Ostrava – pobočka Olomouc.

vytisknout  e-mailem