Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

1. máj v Brně

KRAJ: V souvislosti nadcházejícími oslavami 1. máje připravujeme standardní bezpečností opatření. 

AKTUALIZACE: 1. květen 18:00

Účastníci shromáždění i jejich odpůrci se v poklidu rozešli. Polciisté nemuseli řešit žádné další narušení veřejného pořádku. Doprava byla  v místech, kde byla kvůli pochodu pozastevena byla opět obnovena. Policisté v průběhě bezpečnostního opatření zajistili a následně předvedli celkem 11 osob pro jejich protiprávní jednání.  Policisté využili oprávnění podle § 43 Zákona o Policii České republiky a 50 osob muselo po dobu nezbytně nutnou setrvat na určeném místě. Tyto osoby svým jednáním, kdy si sedli společně na koleje v ulici Benešova, bránili  průchodu shromáždění. V rámci bezpečnostního opatření policisté použili donucovací prostředky, a to hmaty a chvaty. Žádné další donucovací prostředky nebylo nutné v rámci opatření použít.

"§ 43 (1) Vyžaduje-li to splnění konkrétního úkolu policie, je policista oprávněn přikázat každému, aby a) po nezbytnou dobu nevstupoval na policistou určené místo (dále jen „určené místo“), b) se po nezbytnou dobu nezdržoval na určeném místě, nebo c) po nezbytnou dobu setrval na určeném místě, hrozí-li závažné ohrožení života nebo zdraví. (2) K vyznačení nebo ohraničení určeného místa může být použito technických prostředků. Je-li jako technický prostředek použit pás s označením „Policie ČR“, jde o příkaz podle odstavce

AKTUALIZACE.: 1. květen 16:30

V současné době monitorujeme rozchod účastníků shromáždění, které bylo krátce po 16:00 hodině svolavatelem ukončeno. Stejně tak brněnští policisté monitorují další akce, které  se dnes v Brně konají. U některých osob, které byly dnes zajištěny v souvislosti s konáním shromáždění policisté nalezli injekční stříkačky a omamné a psychotropní látky.

AKTUALIZACE: 1. květen 16:00

Na ulici Benešova se snažila skupina několika desítek osob blokovat pochod. Napřed postavili do trasy průvodu kontejnery na odpad, které byly následně odstraněny. Odpůrci pokracovali v blokádě tím, že si sedli na koleje. Policisté zasahující na místě vykomunikovali s odpůrci vyklizení trasy. Nyní shromáždění pokračuje dále trasou z Malinovského náměstí ulicí Benešovou směrem k vlakovému nádraží.  Provoz městské hromadné dopravy v tomto úseku v tuto chvíli pozastaven.

AKTUALIZACE: 1. květen 15:10

Krátce po 15:00 hodin se vydali účastnici shromáždění z Moravského náměstí směrem před Janáčkovo divadlo.  Průvod doprovází několik skupin odpůrců shromáždění. Policisté Antikonfliktního týmu jsou stále s účastníky v kontaktu. Doprovod provádí také jízdní policie Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Celou situaci monitoruje také policejní vrtulník. Doprava v místech, kde prochází shromáždění pozastavena. Do současné doby bylo zajištěno celkem šest osob z důvodu protiprávního jednání. Vyzýváme veřejnost, aby dbala pokynů zasahujcích policistů.

AKTUALIZACE: 1. květen 14:25   

Účastníci pravocivého oznámeného shromáždění se zastavili na Moravském náměstí. Zde skupina několika osob se snažila narušit projevy. .  Bránily ve výkonu práva shromažďovacího a došlo k potyčkám.  V této souvislosti byly zajištěny tři osoby pro jejich protiprávní jednání. Ve dvou případech byli napadeni policisté Okolnosti jsou dále prověřovány.. Na místě jsou v současné době policisté speciální pořádkové jednotky. Obě skupiny od sebe byly oddděleny a shromáždění dále pokračuje.

AKTUALIZACE:  1. květen 14:00                                                                                                                                                                               Průvod několika desítek lidí se vydal z náměstí Svobody směrem k Moravskéhmu náměstí. Průvod doprovází policisté Antikonfliktního týmu.

AKTUALIZACE:   1. květen 13:30

Dosavadní průběh prvomájových oslav je v Brně poklidný a do současné doby nedošlo k žádnému narušení veřejného pořádku. V průběhu dnešního dne budou probíhat setkání u příležitosti promájových oslav ve městě. Brněnští policisté monitorují situaci na všech řádně ohlášených místech shromáždění občanů a dohlížejí na veřejný pořádek.

mjr. Bc Štěpánka Komárová, 1. květen 2017

V tento sváteční den bude probíhat v samotném městě Brně hned několik kulturních a společenských akcí. Prioritním úkolem jihomoravských policistů je zajištění veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany života a zdraví osob. Průběh oslav 1. máje budeme zejména monitorovat.  Například pomocí vozidla MMC a vrtulníku. Jsme připraveni provádět zvýšený dohled a v případě narušení veřejného pořádku zasáhnout. Do opatření se zapojí policisté  pořádkové a dopravní policie, kriminalisté, policisté cizinecké policie. Na řešení konfliktních situací jsou připraveni také policisté Antikonfliktního týmu krajského ředitelství.

mjr. Bc. Štěpánka Komárová, 26. dubna 2017

vytisknout  e-mailem