Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

1. července začneme s ohledáním druhého epicentra exploze

ZLÍNSKO: Ohledání prvního místa činu trvalo asi jeden rok. 

Těsně před začátkem ohledání druhého místa činu, epicentra exploze z roku 2014, objektu číslo 12, uspořádal velitel zásahu plk. JUDr. Jaromír Tkadleček ve Vlachovicích - Vrběticích tiskovou konferenci, na níž zástupce jednotlivých médií seznámil s nejnovější situací a pokrokem prací v bývalých muničních skladech. Tiskové konference se kromě velitele zásahu zúčastnil také první náměstek policejního prezidenta, brig. gen. Mgr. Martin Vondrášek, ředitel pyrotechnické služby Policie České republiky, plk. JUDr. Michal Dlouhý, ředitel Hasičského Záchranného sboru České republiky, plk. Ing. Vít Rušar a hejtman Zlínského kraje, senátor, pan Jiří Čunek.

Náměstek policejního prezidenta, brig. gen. Martin Vondrášek, sdělil, že máme za sebou momentálně 2/3 splněných prací v muničních skladech a čeká nás poslední a zřejmě nejnáročnější třetina při ohledání druhého epicentra exploze z roku 2014. Ohledání prvního epicentra exploze trvalo jeden rok se zimním přerušením prací na dva a půl měsíce. Předpokládáme, že ohledání druhého epicentra exploze ukončíme v polovině roku 2018. Posledních několik týdnů se policisté a hasiči věnovali přesunu materiálu, technického a logistického zázemí z jednoho epicentra do druhého. Zároveň se začátkem ohledání budeme pokračovat v plošném pyrotechnickém sběru, kterého se zúčastní osm policejních pyrotechniků, osm pyrotechniků ze zásahových jednotek a čtyři pyrotechnici z Armády České republiky.

Velitel zásahu, plk. Jaromír Tkadleček, ocenil, že jsme dosud veškeré činnosti v bývalých muničních skladech zvládli s maximálními bezpečnostními opatřeními bez zranění či ztrát na životech. V posledních měsících jsme zaznamenali několik pokusů o narušení oplocení střežené zóny a několik pokusů o vniknutí do oploceného areálu. Přijali jsme adekvátní opatření, aby v budoucnosti k podobným experimentům nedocházelo. Uvnitř střeženého území došlo k přemnožení zvěře. Společně s odborníky hledáme východisko a řešení této situace, která komplikuje práci policistům a hasičům. Zásadní informací je, že v souvislosti s ohledáním druhého epicentra exploze s ohledem na maximální bezpečnost občanů bude na nezbytně nutnou dobu uzavřena komunikace z Haluzic do Lipové denně od 8.30 do 12.00 hodin a od 13.00 do 18.00 hodin. Přesná doba uzavírky bude denně záviset na aktuální situaci a bude se odvíjet od prováděných činností. Uzávěra komunikace bude zřetelně označena dopravními značkami a dopravní policisté budou dohlížet na jejich dodržování. V této souvislosti je občanům pro jejich dotazy k dispozici speciálně zřízená telefonní linka 974 666 555.

Ředitel pyrotechnické služby, plk. Michal Dlouhý, seznámil posluchače s nejdůležitějšími čísly spojenými s prací policejních pyrotechniků v muničních skladech. Za dobu ohledání prvního epicentra exploze pyrotechnici sesbírali celkem 3775 kusů munice. V provizorní trhací jámě zlikvidovali 264 kusů munice neschopné převozu při 97 likvidacích. Čtyřikrát se pyrotechnici vydali do vojenského újezdu Libavá, kde odborně zničili 3326 kusů munice, která byla schopná převozu. Ohledali plochu větší než pět hektarů, kterou rozdělili do 194 pracovních sektorů.

Ředitel Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje, plk. Vít Rušar, který na tiskové konferenci zastupoval Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje i Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje vysvětlil, že hasiči se od začátku podílí na všech pracích v areálu. Pomáhají při zpevňování komunikací, prořezu vzrostlých dřevin, lezci jistí pyrotechniky při odborných činnostech, poskytují množství různorodé speciální techniky pro činnost v epicentru, zajišťují osvětlení, zálohování elektrické energie, požární asistenci, servis, údržbu a opravy strojů. Připomněl, že až do konce opatření nesmíme ztratit obezřetnost, opatrnost a pud sebezáchovy.

Hejtman Zlínského kraje, pan Jiří Čunek, připomněl tři základní cíle, které stanovil v souvislosti se záchrannými a likvidačními pracemi ve Vlachovicích - Vrběticích. Jako první a nejdůležitější vymezil záměr nepodléhat tlaku médií a veřejnosti ve smyslu urychlení prací na úkor bezpečnosti. Druhým cílem je umožnit firmám, které v areálu sídlí, obnovení jejich činnosti po pyrotechnickém vyčištění okolí těchto budov a tím eliminovat jejich ztráty. Třetím úkolem je projednat a dokončit převod nebo prodej pozemků uvnitř střeženého území. Znalci za pomoci dronů a jiných způsobů oceňují pozemky za účelem jejich pozdější směny, převodu či prodeje.

Závěrem lze dodat, že bezpečnostní opatření ve Vlachovicích – Vrběticích je bezesporu největší, nejdražší a nejdelší v dějinách Policie České republiky.

28. června 2017, nprap. Monika Kozumplíková

Odkazy do noveho okna

Likvidace dřevin

Likvidace dřevin 

Detailní náhled

Budování zázemí v epicentru.4

Budování zázemí v epicentru.4 

Detailní náhled

Budování zázemí vepicentru.3

Budování zázemí vepicentru.3 

Detailní náhled

Budování zázemí v epicentru.2

Budování zázemí v epicentru.2 

Detailní náhled

Budování zázemí v epicentru.1

Budování zázemí v epicentru.1 

Detailní náhled

Budování zázemí v epicentru

Budování zázemí v epicentru 

Detailní náhled

Tisková konference

Tisková konference 

Detailní náhled

Tisková konference 2

Tisková konference 2 

Detailní náhled

Tisková konference 1

Tisková konference 1 

Detailní náhled

Rozhodnutí velitele zásahu

Rozhodnutí velitele zásahu 

Detailní náhled

Rozhodnutí strana 2

Rozhodnutí strana 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem